Troben un crani de 5.000 anys en la Cova del Randero a Pedreguer (Alacant)

Crani localitzat en la Cova del Randero
DIPUTACIÓN DE ALICANTE
Publicado 21/9/2017 18:02:30CET

ALACANT, 21 Sep. (EUROPA PRESS) -

Els treballs de la XI Campanya d'Excavacions del Museu Arqueològic d'Alacant (MARQ) en la Cova del Randero, en el terme de Pedreguer, han tret a la llum un crani complet de fa 5.000 anys, disposat en orientació vertical cap al sostre de la caverna.

El descobriment deixa "nous i interessants" troballes que han impulsat la investigació de l'ús de la cova com a espai funerari, segons ha informat la Diputació d'Alacant.

Els treballs d'esta última temporada, que van concloure el passat 8 de setembre, s'han centrat a excavar els nivells corresponents als últims usos de la cova com a lloc d'hàbitat i recer de bestiar per grups neolítics, en l'espai de la cavitat denominat com a 'Sala interior'.

El projecte està dirigit per l'equip arqueològic del MARQ format per Jorge Soler, Consuelo Roca de Togores, Olga Gómez i Elisa Domènech, i compta amb el respatler de l'Ajuntament de Pedreguer. Participen una vintena de professionals i estudiants de les universitats de València, Alacant, Lleó i Pamplona.

L'any passat es va iniciar l'exploració com a recinte funerari d'esta zona, localitzada en la Galeria que des de la Sala Interior penetra cap al fons de la cavitat i datada per C14 en la primera mitat del tercer mil·lenni a. de C.

Es tracta d'un sector totalment reblit de sediment que ha sigut parcialment excavat enguany. Allí es va localitzar el que s'ha considerat com la troballa més rellevant d'esta temporada: un crani complet que es conservava guardant una disposició vertical; és a dir, calçada la base cranial en el sediment i orientada la seua cara cap al sostre de la caverna.

RESTES D'OFRENES ALS DIFUNTS

A més de restes humanes, en la galeria s'han pogut documentar fragments de gots ceràmics, penjolls realitzats en petxines perforades i puntes de fletxa realitzades en sílex, materials corresponents als aixovars i ofrenes que acompanyaven als difunts.

Este tipus de rituals funeraris són característics del Neolític Final-Calcolític, període en el qual s'utilitzaven cavitats com a nínxols per a depositar als personatges rellevants de la comunitat.

Una vegada completat l'espai per a cadàvers, aquells que ja s'havien esqueletitzat eren resituats pels seus descendents per a deixar lloc a nous morts. No obstant açò, els cranis rebien un tractament ritual especial, com s'ha pogut constatar en la Cova del Randero.

A partir d'ara comencen els treballs de laboratori, estudis antropològics i paleopatològics, realitzats per les especialistes del MARQ per a aprofundir en les característiques dels objectes oposats.

En 2015, la troballa d'un gran got neolític d'uns 6.000 anys d'antiguitat va ser un al·licient per a continuar els treballs de camp i de laboratori, que van aportant, campanya després de campanya, una valuosíssima informació per al coneixement de les activitats i maneres de vida d'estes primeres societats agricultores i ramaderes de la província d'Alacant.

colaboracio