El TS confirma que no és abusiva la clàusula de Valenbisi sobre la manera d'acreditar el temps d'ús de la bicicleta

Recurs Del Valenbisi
EUROPA PRESS
Actualizado: lunes, 25 septiembre 2017 16:53

VALÈNCIA, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Sala Civil del Tribunal Suprem ha confirmat que no és abusiva la clàusula de l'empresa de préstec de bicicletes de València Valenbisi que estableix que en cas de litigi sobre el període màxim d'utilització autoritzada del vehicle per l'usuari, prevaldran les dades entregades pel servidor informàtic de la mercantil.

D'esta manera rebutja un recurs del ministeri fiscal contra la decisió de l'Audiència de València que va deixar sense efecte la declaració de nul·litat d'esta clàusula --la 5.4-- acordada per un jutjat del mercantil.

El jutjat va anul·lar altres dos clàusules de les condicions generals d'accés i ús del servici: la relativa als retards en la devolució de les bicis i el de l'absència de responsabilitat pels vicis ocults de les bicicletes lligades a la seua fabricació, que l'Audiència no va modificar.

El fiscal va recórrer al TS la decisió de l'Audiència de deixar sense efecte la nul·litat de la clàusula 5.4 en considerar que, d'esta forma, s'establia una presumpció a favor de l'empresa basada en dades informàtiques dels quals únicament ella disposava i obliga l'usuari a provar que eixes dades són errònies, malgrat no tindre disponibilitat sobre elles.

No obstant açò, el TS dóna la raó a l'Audiència en entendre que no va infringir la jurisprudència ni va vulnerar la llei en excloure l'existència d'abusividad en eixa clàusula perquè "en principi, es dóna valor al que resulte del sistema informàtic, la qual cosa en si mateix no té per què resultar abusiu, donades les dificultats objectives per a provar el temps d'ús si es prescindeixen de les dades del punt de recollida i de devolució, però no s'impedeix que es puguen utilitzar altres mig de prova".

En primer lloc, es refereix als previstos en el propi condicionat general, com la impressió del rebut de trajecte o la banda magnètica de la targeta d'usuari, i en últim terme, a tots els previstos en la llei.

La Sala indica que per a apreciar l'abús d'una clàusula ha de tindre's en compte la naturalesa dels béns o servicis objecte del contracte, en este cas, la naturalesa del servici (préstec de bicicletes situades en diferents punts d'ancoratge controlats per un sistema informàtic) determina que la prova mes senzilla del temps d'ús de la bicicleta siga la que resulte de l'esmentat sistema informàtic; el que explica la prevalença concedida en la condició general.

La sentència explica que en interpretar la condició general en el seu context, l'Audiència conclou que el consumidor sí té la possibilitat, prevista en el propi contracte, de contrastar la informació que prové dels sistemes tècnics de la companyia predisposa, ja que, una vegada ancorada la bicicleta, pot obtindre un justificant del trajecte recorregut, o consultar els seus trajectes en la targeta d'usuari.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià