El TS revoca la nul·litat de l'ERO de Vaersa i el declara no ajustat a dret per fer contractes mentre acomiadava

Actualizado: viernes, 18 julio 2014 17:28
av2" class="NormalTextoNoticia" itemprop="articleBody">

VALÈNCIA, 18 Jul. (EUROPA PRESS) -

   La sala Social el Tribunal Suprem (TS) ha revocat la nul·litat de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de l'empresa pública Aprofitament Energètic de Residus S.A. (Vaersa), adscrita a la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, i l'ha declarat no ajustat a dret per contractar l'entitat nous treballadors en el període dels acomiadaments.

   Així consta en la resolució de l'Alt Tribunal, en què estima parcialment el recurs interposat per l'empresa davant de la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que anul·la parcialment, i estima també parcialment les demandes de la Federació de Servicis Públics UGT, Confederació Sindical de CCOO PV i el Col·lectiu Personal Administratiu i Tècnic (CPAT), en el sentit de declarar l'ERO, que va afectar 278 treballadors, no ajustat a dret.

   Respecte a este últim punt, el TS exposa que del relat de fets provats de la sentència d'instància es desprén que, invocades per la part empresarial causes organitzatives, i amb independència del major o menor encert en la concreció de les encomanes que podien permetre el manteniment de determinats llocs de treball, l'empresa va procedir a incorporar nous treballadors a la plantilla durant l'any 2012, "cosa que difícilment permet justificar la necessitat d'amortitzar llocs de treball".

   En esta línia, assenyala que tot i que "no és dubtós" acceptar que la reducció de les encomanes de gestió servira de substrat a una reorganització dels recursos humans de l'empresa, "allò cert és que, a falta de majors precisions que permetera analitzar l'excepcionalitat de les mateixes, les noves contractacions queden contradictòries amb l'acomiadament i fa incoherent l'al·legada necessitat d'extinció de contractes de treball que, per l'amplitud amb la qual es proposa per l'empresa, abraça de manera genèrica i transversal la plantilla".

   Per esta raó, entén que la qualificació de l'acomiadament va haver de ser la de no ajustat a dret, "precisament a falta d'adequada justificació de la concurrència de causa vàlida", però no considera que l'ERO, aprovat el 21 de desembre de 2012, haja dedeclarar-se nul, tal com sí va dictaminar el tribunal valencià.

LA BONA FE

   El TSJCV va estimar que l'ERO de Vaersa era nul en actuar l'entitat de mala fe ja que va indicar que després de la conclusió del període de consultes, va procedir a extraure del llistat precedentment lliurat baix el paraigua d'unes premisses fàctiques i jurídiques més de 116 treballadors d'acord amb nous encàrrecs o encomanes. Però l'Alt Tribunal revoca este extrem.

   Així, l'Alt Tribunal assenyala que durant el període de consultes es van celebrar fins a deu reunions entre les parts, en les quals l'empresa va anar oferint ampliació d'informació i efectuant noves propostes.

   A més, puntualitza que no pot parlar-se d'una posició inamovible de l'empresa, com finalment conclou la sentència recorreguda, "quan és evident que, fins i tot sense acord, l'empresa va reduir el nombre de treballadors afectats". Així, entén que no hi ha hagut mala fe i per esta raó també revoca la nul·litat de l'ERO.

   Davant d'esta nova resolució, el portaveu de FSP-UGT PV, Víctor Codina, ha acusat el Consell de provocar, "amb la seua nefasta gestió, més precarietat i destrucció de feina en el sector públic de la Generalitat". En concret, ha comentat que les últimes reformes estructurals portades a terme en este àmbit "han provocat en els tres últims anys l'acomiadament de més de 5.000 treballadors al sector públic empresarial".

   Codina ha destacat que amb esta resolució, el Consell haurà d'autoritzar Vaersa a indemnitzar els 197 treballadors acomiadats a raó de 45 o 33 dies de salari fins a un màxim de 42 mensualitats. Ascendint la indemnització a mésde 1.500.000 euros.

   "Una despesa que sumada a les indemnitzacions ja abonades a raó de 20 dies fins a 12 mesos, provocarà un altre forat a les arques públiques de la Generalitat. Despesa que haurien s'assumir a títol personal els responsables polítics de la Conselleria d'Hisenda i de tots els consellers de Medi Ambient que han passat per Vaersa", considera.

   Mentrestant, el sindicat ha afirmat que està en espera del judici del segon ERO de Vaersa per modificacions de les condicions laborals de 98 treballadors, i sobre les quals la FSP-UGT PV va presentar demanda de conflicte col·lectiu davant del TSJCV.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià