El TSJ aixeca la suspensió cap a les beques universitàries complementàries de la Generalitat

Campus UPV
UPV
Actualizado: jueves, 29 septiembre 2016 18:37

Les ajudes estan dotades amb 3 milions d'euros i les han sol·licitat més d'11.000 alumnes

VALÈNCIA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

La secció cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha aixecat la suspensió cautelar de l'Ordre 21/2016 de 10 de juny de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regula la concessió de les beques per a la realització d 'estudis en les Universitats de la Comunitat Valenciana, i que es trobava paralitzada després d'un recurs interposat per la Universitat Catòlica de València (UCV).

Es tracta de les beques complementàries que concedix la Generalitat Valenciana i que estan dotades amb 3 milions d'euros, as han sol·licitat més d'11.000 alumnes, han precisat a Europa Press fonts de la Conselleria d'Educació.

La sala estima així el recurs de l'Advocacia de la Generalitat, en contra del criteri del fiscal, qui sol·licitava el manteniment de la suspensió cautelar de l'ordre acordada pel TSJCV el mes d'agost passat. Esta decisió se suma a la qual l'alt tribunal va adoptar la setmana passada respecte a les anomenades beques d'abandonament --que preveuen un muntant de 150.000 euros--, cap a les quals també va aixecar la mesura cautelar.

La Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir va sol·licitar l'agost la suspensió cautelar de l'esmentada ordre per entendre que impedia l'accés al sistema de beques en el curs 2016/2017 dels estudiants d'universitats privades. En aquell moment, el TSJCV va acordar la mesura cautelar en destacar el "caràcter irreversible del dany que pot produir-se l'aplicació de la norma per l'exclusió d'alumnes emparats pel sistema de beques vigent", recorda l'alt tribunal valencià en un comunicat.

Per la seua banda, l'Advocacia de la Generalitat va recórrer esta decisió en entendre que "no es donen cap de les condicions que han determinat l'adopció de la resolució impugnada, ja que es tracta de beques relatives al curs 2015-16, és a dir, que es tracta de quantitats econòmiques ja satisfetes pels interessats".

De la mateixa manera, Educació va argumentar que en l'ordre "no s'afecten els drets fonamentals invocats" i amb la seua paralització "es produïx un greu perjuí a l'interès general".

Finalment, la sala estima el recurs interposat per l'Advocacia de la Generalitat i aixeca la suspensió de l'ordre en entendre que la primera de l'al·legacions esgrimides pel centre universitari, (lesió de tres drets fonamentals) "incidix directament en el fons de l'assumpte, pel que excedix de l'àmbit d'esta peça de mesures cautelars".

LEGALITAT ORDINÀRIA

De la mateixa manera, pel que fa a la segona al·legació, la que diu que la resolució de Conselleria contravé la normativa vigent en matèria de beques, la sala explica que "és una qüestió de legalitat ordinària que excedix no ja de l'àmbit d'esta peça separada, sinó d'este procediment en la seua totalitat".

Finalment, la tercera al·legació que parla d'una fallida del sistema de beques aplicat durant anys, la sala estima que "es tracta un altre cop d'una qüestió de legalitat ordinària respecte a la qual és aplicable el mateix retret del motiu anterior i finalment, que suposa la impossibilitat per als alumnes d'esta universitat de continuar amb els seus estudis al centre elegit, es tracta d'una invocació la generalitat de la qual impedix que puga ser acollida ja que es tracta d'una qüestió que depèn de moltes circumstàncies".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià