El TSJCV arxiva la denúncia d'un promotor contra Bonig per suposada prevaricació en negar-li dos subvencions per a HPO

Actualizado: viernes, 30 enero 2015 18:53

VALÈNCIA, 30 Ene. (EUROPA PRESS) -

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha arxivat la denúncia interposada per un promotor de L'Escudellam (València) contra la consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, per suposada prevaricació en negar-li dos subvencions per a Habitatge de Protecció Oficial (HPO).

Així consta en una sentència, facilitat pel tribunal valencià, pel que es desestima la denúncia contra Bonig a l'entendre's que els fets no són constitutius de cap delicte, tal com també considerava el ministeri fiscal.

El promotor va sol·licitar, d'acord amb els Plans Estatal i Autonòmic d'Habitatge, unes subvencions de 814.935 euros i de 456.363,60 euros --un total de 1.271.298,6 euros-- per la construcció d'un edifici de 53 HPO a L'Olleria amb destinació a lloguer per un període de 10 anys amb opció de compra.

Efectuada esta petició de les dues subvencions, el Ministeri de Foment va resoldre autoritzar l'avançament del 100 per cent de la subvenció estatal, lliurant els fons precisos per a ells a la Generalitat Valenciana, que era la que havia d'encarregar-se de la gestió.

Finalment, el promotor, obtinguda la qualificació definitiva de HPO, va sol·licitar el reconeixement de la corresponents subvenció a la Direcció Territorial de la Conselleria d'Infraestructures, que va entendre procedent proposar la seua concessió. Tot i això, per entendre "erròniament" que es tractava d'una sola subvenció en comptes de dos independents, va acordar elevar la proposta al Consell per a la seua aprovació després de ser preceptiu per tota subvenció superior a 1.000.000 d'euros.

En no obtenir resposta malgrat el temps transcorregut, el denunciant va requerir a la Direcció Territorial la resolució sobre la concessió de les ajudes. I d'acord amb una instrucció de la consellera, se li va denegar. En esta s'indicava que tota ajuda a la promoció d'habitatges amb destí a l'arrendament que es trobés en tramitació hauria de finalitzar amb resolució denegatòria de la subvenció autonòmica en el cas d'esgotament dels fons destinats a això.

El tribunal, després d'estudiar el cas, ha decidit desestimar la denúncia a l'entendre que els fets no són constitutius de delicte. Es posa en dubte l'actuació de tota la Conselleria, la qual el tribunal no qüestiona que puga ser correcta o incorrecta.

Sobre esta qüestió, exposa que el dret penal, en general, jutja conductes directament imputables a una persona física, no el procedir d'un òrgan administratiu. A més, a este tribunal, al tractar-se d'un àmbit d'una jurisdicció especial, s'afegix el fet que esta persona seria la consellera denunciada.

Sobre Bonig, assenyala que pot ser que haja impartit les instruccions de juliol de 2013 sobre el pagament de les subvencions i la falta de fons, però indica que estes, per la seua pròpia naturalesa, posseirien un caràcter general, ja que es referix "sense major precisió" als expedients de concessió d'ajudes a la promoció d'habitatge amb destí a l'arrendament que es trobara en tramitació.

Per esta raó, el tribunal considera que d'existir un perjudici, "no seria qui dicta la norma, sinó qui fa una aplicació concreta de la mateixa a la petició del denunciant sense valorar la seua suposada singularitat, en este cas, es veu que, la sotsdirectora general de Projectes Urbans i Habitatge". Per la qual cosa, en definitiva, acorda desestimar la denúncia per no poder entendre els fets constitutius de delicte.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià