TSJCV ordena a Hisenda motivar la decisió de vetar l'accés a internet als treballadors dels seus servicis territorials

Actualizado: viernes, 17 octubre 2014 18:00

VALÈNCIA, 17 Oct. (EUROPA PRESS) -

La secció segona de la sala del contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana ha estimat un recurs del sindicat CSIF i ha ordenat a l'administració a motivar les raons per les quals va decidir vetar l'accés a internet en els equips informàtics dels servicis territorials de la Conselleria d'Economia i Hisenda.

La sala estima d'esta manera el recurs de la central sindical contra una sentència d'un jutjat de València que ha rebutjat el seu escrit contra la desestimació per silenci de la reclamació que ha presentat el desembre del 2010 contra l'administració per esta decisió.

CSI·F exigia que es reposés l'accés lliure a internet en els equips informàtics del Servici Territorial de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació i reclamava que s'eliminés el "greuge comparatiu" en relació amb els restants treballadors públics de l'administració del Consell.

La sentència del jutjat de primera instància ha rebutjat la pretensió perquè ha considerat que no s'havia quedat acreditat que els treballadors públics afectats per la mesura de restricció de l'accés a internet estiguessen impossibilitats per a fer el seu treball sense consultar la xarxa o que esta falta afectés al seu dret a la informació sindical o al dret a la formació o a l'acompliment efectiu de les seues funcions, per la qual cosa no s'hauria provat el greuge comparatiu.

La sala assenyala en la seua resolució que l'accés als mitjans tecnològics de l'administració es gaudia amb anterioritat "pacíficament" pels treballadors públics i assenyala que, tal com apunta en una resolució l'Audiència Nacional són "indiscutibles" els "evidents beneficis" que la informàtica i internet presten als seus usuaris amb un manifest estalvi econòmic.

Sobre esta qüestió, el tribunal es referix a un informe de juliol d'enguany de l'administració on s'assenyala que, "malgrat les seues limitacions i insuficiències", fins a una determinada data que se situa en febrer del 2003, es disposava d'accés a internet "sense restriccions" en els treballadors, i al·legava que alguns llocs de treball no eren afectats, i alhora reconeixia l'existència d'"un o diversos ordinadors" amb accés obert per a consultes per la qual cosa, per a la sala, "d'una manera implícit s'està admetent l'esmentada utilitat".

"FALTA ABSOLUTA" DE MOTIVACIÓ

Tot i això, apunta que per a determinar si estem davant d'una mesura "arbitrària" o un "legítim exercici" de les potestals discrecionals autoorganitzatives de l'administració, cal tenir en compte la motivació de l'acte. En este cas, sosté que en esta motivació "existix no ja un dèficit sinó una falta absoluta de motivació", que impedix conèixer les raons, pel que acorda estimar el recurs, anul·lar l'acte i condemna a la Generalitat que dicte una resolució "expressa revestida de la motivació tan àmplia com resulte necessari".

Segons ha informat el sindicat en un comunicat, en els servicis territorials de Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques de València, ubicats en edifici Prop de Gregorio Gea, treballen més de 120 persones. Sumades als treballadors públics d'estos servicis territorials a Alacant i Castelló, el nombre d'afectats per esta restricció ascendia a 200 treballadors. D'acord amb CSI·F, esta sentència "podria estendre's també a altres col·lectius que tinguen l'accés vedat a internet".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià