TSJCV rebutja completar la sentència del copagament sobre devolució de l'import recaptat en excedir l'àmbit del procés

Actualizado: lunes, 20 octubre 2014 16:28

La sala assenyala que els afectats poden entaular accions si han abonat el pagament davant de la declaració de nul·litat del decret

VALÈNCIA, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

La secció segona de la sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha rebutjat completar la sentència per la qual va anul·lar el decret del Consell que fixava preus del copagament de servicis socials per a majors i discapacitats en entendre que l'objecte del procés ha estat el decret pel que pretendre estendre els efectes als actes de la seua aplicació és excedir de l'àmbit del procés i afectar altres actuacions administratives no revisades.

Així consta en una sentència de la sala, de data 15 d'octubre, on dóna resposta a l'escrit de CERMI que ha demanat una completació de la sentència perquè considera que en esta resolució no s'havia resolt la sol·licitud de devolució als usuaris afectats de l'import recaptat per la Generalitat des de l'entrada en vigor del Decret 113/2013, de 2 d'agost.

En la resolució, la sala entén que la sentència no deu completar-se en els extrems sol·licitats perquè esta pretensió va semblar estar lligada a una subsidiària de nul·litat parcial i perquè, en segon lloc, fins i tot en el cas d'entendre's que es va sol·licitar la devolució del copagament recaptat per la Generalitat, la resposta seria "igualment negativa".

Així, explica que la sentència dictada en el procés declara la nul·litat d'una disposició general i els seus efectes "s'esgoten amb l'expulsió de l'esmentat decret de l'ordenament jurídic". Per això considera que la part actora ha vist satisfeta la seua pretensió de nul·litat radical del reglament qüestionat "sense que queden afectats per este pronunciament els actes d'execució del mateix, completament aliens a este procés i al seu objecte".

Segons la sala, excedix de l'àmbit del procés la pretensió d'estendre els efectes als actes d'aplicació del decret, vulnerant el marc competència que li correspon, sense perjudici, segons apunta, "del dret dels afectats a entaular les accions que tinguen per convenient en cas d'haver abonat el preu públic practicat baix la cobertura del Decret 113/2013, doncs la seua nul·litat obre jurídicament la via per a la sol·licitud de devolució dels ingressos esdevinguts en indeguts o, subsidiàriment, a l'exigència de responsabilitat patrimonial de l'administració de la Generalitat Valenciana".

El tribunal va anul·lar el decret del Consell en entendre que la naturalesa jurídica del copagament establit per al col·lectiu considerat especialment vulnerable --discapacitats i majors-- deu exigir-se, en el seu cas, mitjançant una taxa, l'aprovació de la qual ha de produir-se exclusivament mitjançant llei aprovada en les Corts, una cosa que no es va fer.

PETICIÓ INDIVIDUAL

El CERMI ha assenyalat en un comunicat que, amb esta decisió, queden a partir d'ara 10 dies hàbils perquè la Generalitat puga o no recórrer en cassació al Suprem. L'entitat ha explicat que, en el moment en què siga ferma la sentència, els afectats "podran reclamar a la Generalitat totes les quantitats cobrades indegudament en concepte de copagament, petició que haurà de fer cadascun dels usuaris".

D'acord amb l'entitat, en els centres públics i/o concertats amb fons públics "això no suposa cap problema, llevat que la Generalitat vullga complicar amb tràmits l'esmentada devolució que finalment, més prompte o més tard haurà de fer".

En els usuaris en centres privats/no concertats que han estat afectats pel copagament, "tenint en compte que l'obligació de cobrament que els vi imposada per la Generalitat resulta, en la pràctica, coactiva, cas que resulten insolvents per a les esmentades devolucions", pel que entenen que cabria la possibilitat de reclamar les quantitats "indegudament percebudes, i coactivament imposades, a la pròpia Generalitat" ja que l'aclariment de la fallada parla de responsabilitat patrimonial.

El CERMI recomana als qui eren abonant el copagament "que deixen de fer-ho i tornen els rebuts" ja que les quantitats exigides "són indegudes des de l'entrada en vigor de les resolucions i només haurien de pagar-les si s'aprova una nova legislació". Alhora, ha demanat públicament a la Generalitat "que reflexione sobre el copagament incautatori i que es negocie un nou sistema més adequat i humà per a les persones amb discapacitat i majors".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià