VICENT MARZÀ en una imatge d'arxiu
DAMIÁN LLORENS/UJI
Actualizado: miércoles, 24 mayo 2017 18:34

VALÈNCIA, 24 May. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspès cautelarment el Decret de la Generalitat sobre plurilingüisme en l'ensenyament no universitari i accepta, d'esta forma, la petició que havia realitzat la Diputació d'Alacant en el recurs que va interposar contra esta norma en considerar que "discrimina" a part de l'alumnat.

La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJCV explica, en un acte datat el 23 de maig, que accedix a la mesura cautelar del decret --l'aplicació pràctica del qual està prevista a partir del pròxim curs escolar 2017-18-- en resultar "evident que, de no suspendre's fins que recaiga sentència, un gran nombre d'alumnes podrien veure els seus drets disminuïts en relació a l'acreditació d'idiomes".

En este sentit, que és la base argumental de la mesura cautelar sol·licitada, aprecia que, malgrat el que al·lega el lletrat de la Generalitat, "existix una diferència entre les acreditacions dels idiomes en els nivells bàsic, intermedi i avançat".

DEFENSA INTERÉS PÚBLIC

La sala fa una menció especial al fet que siga la Diputació d'Alacant la recurrent. "No es tracta d'un particular o associació de pares d'alumnes sinó d'una administració pública. No és freqüent que una administració prenga la iniciativa en defensa dels seus ciutadans enfront del que considera una disposició general contrària a dret. Per açò, la sala té en consideració esta circumstància i aprecia que, si bé es presumix l'interés públic en l'administració de la Generalitat Valenciana demandada i en el decret recorregut, no ha d'oblidar-se que també és defensora d'eixe interés públic l'administració alacantina recurrent", raona.

Per tant, considera que "ha de prevaldre en este moment processal i sense perjuí del que es resolga en el seu moment en la sentència l'interés, també públic, que defèn la Diputació Provincial d'Alacant".

NO ES PRONUNCIA SOBRE EL FONS

L'alt tribunal valencià també advertix que esta resolució
--que no és ferma i contra la qual cap recurs en el termini de cinc dies-- "es referix única i exclusivament a la mesura cautelar, no al fons del recurs, i en absolut es prejutja res del que puga resoldre's en el seu moment la sentència que es dicte, després dels tràmits corresponents d'al·legacions i prova".

La Diputació d'Alacant va interposar un recurs contra el Decret de Plurilingüisme del Consell en considerar que la norma "discrimina greument" a part de l'alumnat i vulnera la Llei d'Ús i Ensenyament del Valèncià (LUEV).

La corporació provincial argumenta que el decret impulsat per la Conselleria d'Educació resulta contrari a dret i vulnera la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià "en obviar les zones d'exempció" que expressament inclou eixa llei.

També omet, al seu paréixer, el deure "evitar qualsevol discriminació per motiu lingüístic" pel que "vulnera" els articles 14 i 9.2 de la Constitució en discriminar "greument" als alumnes escolaritzats predominantment en castellà --nivell bàsic-- en impartir menys anglés i no acreditar-ho enfront dels quals ho fan majoritàriament en valencià.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià