L'Eurocambra manté oberta la investigació sobre l'accident de metro de València

Actualizado: jueves, 26 febrero 2015 19:25

BRUSSEL·LES, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha acordat este dijous mantenir obert l'expedient per investigar l'accident de metro de València que va costar la vida a 43 persones el juliol del 2006 i seguirà "molt de prop" l'evolució del cas a Espanya, segons ha informat el president d'esta comissió, la liberal sueca Cecilia Wilkstrom.

   La petició ha estat defensada per la portaveu de l'Associació de Víctimes del 3 de Juliol (AVM3J) Beatriz Garrote, qui ha denunciat la "mentida i manipulació" del Govern valencià i de la televisió autonòmica, per a defensar una versió dels fets "plena de falsedats" per a "ocultar la falta de seguretat" el dia del sinistre.

   "Venim per canviar el silenci per respostes, la impunitat per la responsabilitat i el menyspreu per la decència", ha expressat Garrote davant dels eurodiputats. Abans de la seua intervenció, l'associació ha projectat un vídeo amb testimonis denunciant pressions i vetos a la comissió d'investigació i censura en la Radiotelevisió Valenciana.

   La Generalitat Valenciana ha estat representada en el debat a través de la secretària autonòmica de presidència, Cristina Macías, qui ha rebutjat les acusacions i ha assegurat que el Govern regional col·labora per a aclarir les causes de l'accident, la "causa material del quala va ser el descarrilament per excés de velocitat".

   La decisió de mantenir obert l'expedient ha comptat amb el suport de tots els grups polítics a la comissió parlamentària, inclòs el Partit Popular que, si bé ha expressat el seu rebuig al plantejament de la AVM3J i ha defensat l'actuació del Govern Popular valencià, sí ha considerat oportú seguir endavant per a escoltar totes les parts.

   Entre les reclamacions de la AVM3J destaquen diverses a nivell europeu per a evitar que "es repetisquen catàstrofes" com la de l'accident de metro, per exemple traslladant la normativa europeu per al ferrocarril al transport local.

   També advoquen per norma comunes en les comissions d'investigació i que s'examini si es va vulnerar la Carta de drets fonamentals de la Unió Europea en el tracte a les víctimes i durant la investigació.

   Sobre esta qüestió, un expert de la Comissió Europea ha explicat que la legislació europea sobre transport ferroviari "no s'aplica al transport metropolità", per la qual cosa "no és apta" per a situacions locals. Amb tot, ha dit que això no impedix a les autoritats locals "inspirar-se" en les regles europees per a millorar la seguretat del transport públic.

   A més, l'expert comunitari s'ha mostrat convençut que les autoritats espanyols "ens donaran amb la major brevetat totes les informacions importants" durant el procés judicial reobert a Espanya.

   Finalment, la presidenta de la comissió de Peticions ha advertit que, tot i que no siga aplicable a aquest cas la legislació europea en matèria de ferrocarril, "pot haver altres vies", pel que informaran als seus col·legues de la comissió de Transports del Parlament Europeu perquè traslladen les seues propostes. "Si des del punt de vista jurídic es pot fer alguna cosa, es farà", ha tancat l'eurodiputada sueca.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià