La UJI demana al Consell complir el conveni de deute històric per a poder acabar la Facultat de Ciències de la Salut

Publicado: viernes, 22 septiembre 2017 19:05

CASTELLÓ, 22 Sep. (EUROPA PRESS) -

El rector de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, Vicent Climent, ha demanat a la Generalitat valenciana que es complisca el conveni de deute històric amb les universitats per a poder acabar la Facultat de Ciències de la Salut.

Així ho ha manifestat el màxim responsable de la institució acadèmica durant l'acte d'obertura del curs 2017-2018, al que ha assistit el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; l'alcaldessa, Amparo Marco; el rector de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, Jesús Tadeo; el president del Consell Social, José Luis Bacora; el rector honorari de la Universitat Jaume I, Francesc Michavila, i el secretari general, José Luis Blasco, detalla la universitat en un comunicat.

En el seu discurs, Climent ha destacat la consolidació dels estudis de salut, aconseguida el passat curs amb la graduació de la primera promoció de Medicina. Al final d'any, la UJI haurà conclòs la construcció de la primera fase de la Facultat de Ciències de la Salut
--tres dels cinc mòduls que constitueixen tot el projecte--, a més de l'adquisició i instal·lació de l'equipament.

Durant el segon semestre d'este curs es realitzarà el trasllat a les noves dependències de l'administració i deganat de la facultat, del departament d'infermeria al complet i de tot el professorat associat dels departaments de psicologia i medicina. També abans de final d'any urgeix licitar la segona fase de la facultat per a evitar més endarreriments i aconseguir que puga finalitzar-se dins d'esta dècada. Un edifici, amb dos mòduls, i unes instal·lacions amb un cost total de prop de 14 milions, "possiblement la major inversió arquitectònica a Castelló en estos anys", ha ressaltat el rector.

"Perquè puga ser viable esta licitació i execució de la II Fase de confiem que l'horitzó pressupostari es mantinga en una tendència positiva, i sobretot és imprescindible que la Generalitat complisca, quant a la UJI, amb l'abonament de les anualitats arreplegades en el conveni de maig del deute històric. Unes anualitats sense les quals Castelló no podria comptar amb la seua facultat, atés que no podria licitar-se la II fase i el projecte quedaria incomplet i endarrerit. Creiem que Castelló mereix quan abans disposar d'esta facultat", ha asseverat.

D'altra banda, Climent ha assenyalat que, després d'uns anys en els quals s'ha patit "una de les majors crisi econòmica i financera", pareix que comença "una lleugera recuperació que cal aprofitar com un moment d'oportunitats i el primer àmbit on hem de fer-ho és el de la investigació".

En este sentit, ha subratllat que la universitat castellonenca ha prioritzat el cultiu del talent "i esta estratègia ha tingut els seus fruits: el conegut rànquing de Xangai ha situat la UJI entre les 500 millors universitats del món, sent l'universitat espanyola més jove de les 11 que apareixem".

Finalment, Climent ha reclamat un nou pla o una nova llei de finançament per al sistema universitari públic valencià que done estabilitat a llarg termini i permeta aconseguir l'autonomia financera per a les universitats, defenent criteris de servici públic, al mateix temps que ha expressat la seua satisfacció per que el Consell haja complit el seu compromís de baixar les taxes universitàries.

Per la seua banda, el conseller Vicent Marzà s'ha referit en la seua intervenció als compromisos financers derivats del deute històric. Pel que fa al deute històric amb la UJI, esta pujava a 82 milions d'euros a l'arribada de l'actual govern de la Generalitat. "Després de 2017 --ha dit-- s'haurà reduït a menys de la mitat". La dotació més important de les subvencions concedides a la UJI s'ha destinat a la Facultat de Ciències de la Salut, en la qual s'imparteixen els graus d'Infermeria, Medicina i Psicologia.

"DESEQUILIBRI EN EL FINANÇAMENT AUTONÒMIC"

El titular d'Educació ha fet notar que l'establiment de les taxes acadèmiques s'emmarca en un context de "desequilibri en el finançament autonòmic" que rep el territori valencià: "Açò condiciona l'execució de les polítiques del Consell i ens lliga de mans en este tema. Tot i això, per al curs 2017-2018 s'ha reduït un 7% el preu de la matrícula en les titulacions de grau i de màster, i per al curs 2018-2019 es reduirà un 8% més. Un 15% en dos anys", ha subratllat.

El professor encarregat d'impartir la lliçó inaugural ha sigut Juan Manuel Andrés Bort, catedràtic de Física Química, dedicada a la nanotecnologia. Al llarg de l'acte, el rector també ha entregat els premis extraordinaris de doctorat del curs 2015-2016 que s'han concedit a 26 estudiants: 7 de l'àrea d'Arts i Humanitats, 4 de Ciències, 5 de Ciències de la Salut, 7 de Ciències Socials i Jurídiques i 3 d'Enginyeria i Arquitectura.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià