Publicado 17/04/2023 17:41

Andorra registra un IPC del 6,4% el mes de mar

Imatge de productes d'alimentació en un centre comercial
EUROPA PRESS

La rebaixa dels carburants frena els preus, per la carn, la llet o els ous continuen a l'ala

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 17 abr. (EUROPA PRESS) -

La taxa interanual de l'índex de preus al consum (IPC) d'Andorra corresponent al mes de mar és del 6,4%, un percentatge que implica certa moderació respecte al 7,5% registrat al febrer, segons ha fet públic aquest dilluns el departament d'Estadística.

Des de l'inici del 2023 els preus s'han incrementat un 1,8% i el mes passat, l'encariment del cost de la vida va ser d'un 1,5%, un punt per sota del 2,5% registrat el mar del 2022.

En termes anuals, un dels grups que ha tingut un comportament més inflacionista és aliments i begudes no alcohliques, amb una pujada de sis dcimes, que se situa en el 16,3% per l'encariment dels preus de la llet, el formatge, els ous, la carn, el pa i els cereals.

També roba i calat han registrat una pujada de dos punts, fins al 2,3%, a causa de l'augment del preu de la roba un cop acabat el període de rebaixes.

En canvi, el transport ha contribut a moderar els preus, després de baixar cinc punts i tres dcimes i situar-se en un -0,2% per la rebaixa del preu dels carburants i lubrificants respecte a l'augment que s'havia registrat el mar del 2022.

El grup habitatge, aigua, gas, electricitat i altres combustibles també ha registrat una baixada de vuit dcimes, que se situa en el 6,9%, a causa de la reducció dels preus de l'electricitat, el gas i altres combustibles.

Segons Estadística, l'increment de la variació intermensual es deu a la pujada de preus de productes dels grups roba i calat, amb una pujada del 22,3% per la finalització de les rebaixes d'hivern i l'entrada de la nova collecció, i aliments i begudes no alcohliques que ha augmentat un 1,7%.

D'altra banda, la inflació subjacent (la variació de l'IPC sense tenir en compte els productes energtics i els frescos) experimenta el mar del 2023 una variació anual del 6%, quatre dcimes per sota de l'IPC registrat.

Quant a la resta de grups especials, cal destacar el decreixement en la variació anual de l'IPC dels productes petroliers que passa del 10,45% del febrer al -7,1% del mar.

COMPARATIVA

Si es compara amb els pasos vens, Espanya i Frana, els preus a Andorra estan més cars.

Al mar l'IPC del Principat va ser de l'1,5% mentre que a Espanya només era del 0,4% i a Frana del 0,9%.

Des del mes de gener, mentre que a Andorra l'IPC ha estat de l'1,8%, a Espanya va ser de l'1,1%, i en aquest cas, Frana si que ha registrat una pujada més gran, concretament del 2,3%.

Finalment, respecte a la variació anual, Espanya amb un 3,3% i Frana amb un 5,7%, se situen al mar per sota del 6,4% d'Andorra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés