Publicado 14/06/2023 16:49

El Greco insisteix a Andorra que canvi la composició del Consell Superior de la Justícia

Els membres del Consell Superior de la Justícia
CONSEJO SUPERIOR DE LA JUSTICIA

L'organisme destaca que s'han implementat 8 de les 13 recomanacions

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 14 juny (EUROPA PRESS) -

El Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) ha tornat a reclamar aquest dimecres a Andorra que faci canvis en la composició del Consell Superior de la Justícia (CSJ) per a una representació "adequada" dels jutges i fiscals elegits pels seus companys.

Així ho recull el segon informe de compliment de l'organisme per avaluar les mesures adoptades pel Principat per implementar les 13 recomanacions que es van incloure en la quarta ronda d'avaluació, relativa a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, jutges i fiscals.

Segons el mateix informe, Andorra ha passat de complir inicialment tres recomanacions a "implementar o tractar de manera satisfactria" vuit de les 13 recomanacions de l'última avaluació.

Entre les cinc que li falten per complir, el Greco ha analitzat que quatre s'han "aplicat parcialment", mentre que una, la corresponent al CSJ, no s'ha comenat a aplicar.

En aquest sentit, l'organisme ha recordat que el Govern andorr va justificar que per complir la recomanació relativa al CSJ calen "modificacions constitucionals".

A més a més, van afegir que la llei qualificada de modificació de la llei qualificada de la justícia, aprovada el mes de desembre passat, va fixar que el nomenament de jutges, magistrats i fiscals per al CSJ s'ha de justificar "amb raons i proves" de la idonetat dels candidats i que també han d'aportar el seu curriculum.

El Greco ha assenyalat que "pren nota" de les modificacions legislatives que consideren que milloraran la transparncia del procés, per ha considerat textualment que aquests avenos no són suficients i ha insistit que la recomanació s'ha d'aplicar.

Pel que fa a jutges i fiscals, ha subratllat que la modificació de la llei de la justícia ha d'incloure la renovació automtica del mandat dels magistrats, excepte en els casos disciplinaris.

Igualment, també ha destacat que s'hagi establert una formació en tica i integritat i que s'estigui considerant desenvolupar un sistema d'assessorament confidencial en qüestions tiques.

Així i tot, ha apuntat que falta assessorament confidencial sobre afers relacionats amb l'tica i la integritat en un mbit institucional.

També ha destacat que la formació peridica sobre assumptes relacionats amb l'tica i la integritat en els fiscals i la possibilitat que obtinguin assessorament confidencial sobre aquests afers de manera permanent i no institucionalitzada estan parcialment complertes.

MILLORES

L'organisme europeu ha celebrat que s'hagin fet "avenos" en determinats aspectes lligats a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris.

Ha destacat l'aprovació d'un codi de conducta en el Consell General (Parlament) i ha apuntat que li falten "comentaris explicatius o exemples" per facilitar-ne l'aplicació.

També ha analitzat la falta de designació de persones competents per emetre dictmens confidencials externs i ha considerat que el sistema "encara no és operatiu".

El Greco ha valorat que passa el mateix amb la declaració pública de béns i interessos dels parlamentaris, perqu la regulació no és pública.

Ha indicat que entén les especificitats lligades al país i la "proximitat" dels vincles entre els seus ciutadans, per ha remarcat que la transparncia de les activitats dels representants electes és un factor important, segons ell, per prevenir el risc de corrupció.

Així, ha defensat que aix implica la publicació de les seves declaracions patrimonials a més de les dels membres de les seves llars, tot i que en aquest últim cas ha afegit que no han de ser "necessriament" públiques.

De fet, el Greco ha considerat que aquest tipus d'acció, en el cas d'Andorra, es considera "més rellevant" perqu la majoria de parlamentaris treballen a temps parcial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés