Actualitzat 03/05/2017 16:19

El 40% d'usuaris dels CAP de Vallès Est triguen més de sis dies a aconseguir una visita

Enquesta de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès entre els centres de 4 municipis

SABADELL (BARCELONA), 3 maig (EUROPA PRESS) -

El 40% dels usuaris al Centre d'Atenció Primària (CAP) del Vallès Est triguen més de sis dies per concertar una visita, segons una enquesta de la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès --que reuneix les entitats veïnals de Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Sabadell, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Quirze del Vallès--.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per aquesta agrupació per conèixer "el grau de percepció" dels usuaris sobre l'atenció primària, tal com ha explicat aquest dimecres el president de la Federació d'Associació de Veïns (FAV) de Sabadell, Manuel Navas.

Ho ha dit en la presentació dels resultats, on ha assegurat que el termini per fixar una cita hauria de ser "entre 24 i 48 hores", sent Badia el municipi que amb un 65% dels casos registra més dilació, per davant de Barberà i Sabadell amb un 40%.

Ha apuntat la manera de sol·licitar les visites per part de la ciutadania: "Un 57% acudeix al mostrador, cosa no acaba de funcionar, sobretot existint internet i el telèfon", per aquesta raó, ha reclamat una revisió dels protocols en aquest àmbit.

DESAPARICIÓ D'URGÈNCIES

Un altre dels punts sobre el qual ha posat l'accent aquest treball ha estat la desaparició d'especialistes dels CAP, un fet que, com ha dit el president de la FAV de Sant Quirze del Vallès, Jordi Molins, "és on les retallades han fet més mal", perquè, sota el seu punt de vista, ha significat allargar les llistes d'espera.

Així mateix, Navas ha criticat "l'eliminació parcial o total" de les urgències en els CAP, un aspecte que ha contribuït a congestionar la dels hospitals de Terrassa i el Parc Taulí de Sabadell, per això ha suggerit imposar aquest servei a Badia i ampliar-lo a més punts a Sabadell.

El president de la FAV de Sabadell ha dit que enviarà els resultats d'aquest sondeig a la Conselleria de Salut i al conseller de Salut, Toni Comín, i a més ha avisat que "en les properes setmanes" hi haurà mobilitzacions.

En total s'han realitzat 517 enquestes, que s'han dut a terme durant una setmana del mes de març per prop d'un centenar de persones a les portes de tots els centres sanitaris d'aquestes quatre poblacions del Vallès, aconseguint una trentena de sondejos en cada CAP, tal com ha especificat Navas.

MAPA INTERACTIU

El responsable de Participació de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), Albert Torrents, ha explicat que "en breu" presentarà un mapa interactiu català sobre l'abans i el després de la crisi econòmica en l'àmbit sanitari reflectint, per exemple, les llistes d'espera, el personal assignat a un CAP i la distribució de pediatres, entre altres aspectes, remarcant la importància de la tasca desenvolupada per la Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès amb aquesta iniciativa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés