Actualitzat 04/06/2018 13:06

El 71% dels adults de Barcelona practica esport

Presentació de l'Enquesta d'Hàbits Esportius de la Població Adulta
EUROPA PRESS

Augmenten sobretot les dones i pugen pràctiques en espai públic, quelcom que estudien "ordenar"

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

El 71,6% dels barcelonins adults practiquen esport de forma habitual, davant el 55,6% que ho feia el 2013 --amb les anteriors dades disponibles--, i les dones han augmentat més que els homes, ha destacat aquest dilluns la comissionada d'Esports, Marta Carranza, en presentar l'Enquesta d'Hàbits Esportius de la Població Adulta de Barcelona 2017.

Les dones que asseguren que practiquen esport són el 69,2%, 18,5 punts més que fa quatre anys (50,7%), mentre que els homes han sumat 11,8 punts --han passat del 62,6% al 74,4%--, per la qual cosa més homes el practiquen però s'acosten les xifres entre tots dos grups.

L'increment de la pràctica esportiva s'incrementa en tots els segments de la població, però especialment en els menors de 24 anys --aconsegueixen el 83,5%--, i també augmenta en tots els districtes, que acosten nivells, amb Sarrià-Sant Gervasi en el més alt (77,1%) i els més baixos en Horta-Guinardó (59,7%) i Les Corts (65,2%).

Els esports més practicats són caminar com a exercici físic (30%), la natació (20%), córrer pel carrer (16%) i fer servir aparells cardiovasculars (15%) i, de les 12 activitats més practicades, només registren descensos el futbol i la gimnàstica de manteniment.

Existeixen activitats en les quals les dones són gairebé les úniques practicants --com el ioga, activitats dirigides aeròbiques i pilates-- i són majoritàries en altres --com natació i caminar--, mentre que els homes són majoria en musculación, futbol, ciclisme i pádel.

El 71% dels que practiquen esport ho fan en solitari; el 44%, amb amics, coneguts o companys; el 18% amb la parella; el 12,9% amb desconeguts, i el 6,3% amb els fills, quelcom que fan més les dones que els homes --ells ho fan més amb amics i coneguts-- per la qual cosa Carranza advoca per una campanya per animar-los a practicar esport amb els fills.

ESPORT I ESPAI PÚBLIC

El 50,1% dels que fan esport utilitzen habitualment una instal·lació esportiva i un 4,4% ho fa de forma puntual, mentre que el 45,2% mai les utilitza --cinc punts més que el 2013--, amb el carrer com l'espai més usat per a l'esport, seguit de parcs --que guanyen 7,8 punts-- i la platja.

Carranza ha explicat que en 2013 el nombre d'abonats en instal·lacions esportives fregava els 150.000, i ara se situa en 190.000, però ha assenyalat que la pràctica d'exercici a l'espai públic també creix, per la qual cosa estudien "com ordenar" aquestes pràctiques a l'aire lliure.

Ha assegurat que estan analitzant aquesta tendència i com fer que sigui compatible amb altres usos, i que plantegen habilitar "espais de convivència" en llocs com les platges, en les quals celebren que es practiqui esport, però ha de fer-se de forma ordenada, amb convivència i compartint l'espai amb altres usos, segons ella.

Preguntada pels qui cobren per impartir classes a l'espai públic, ha assenyalat que també estan estudiant com ordenar-ho i, sobre la competència que exerceixen aquestes pràctiques a les instal·lacions esportives, ha assenyalat que s'ha de posar en valor el que pot aportar cada tipus d'espai, ja que són diferents els avantatges del carrer que les d'instal·lacions, com un gimnasos.

ELS QUI NO PRACTIQUEN ESPORT

Més de la meitat dels barcelonins adults que no practiquen esport --que han baixat del 44% al 28,4% en quatre anys-- asseguren que no ho fan per falta de temps, mentre que el 32% assenyala que és per motius de salut, el 29% perquè acaba cansat de treballar o estudiar, el 28% per edat, el 22% perquè no li agrada l'esport, i el 20% per motius econòmics.

El 93,8% dels enquestats consideren que l'esport és una activitat molt o força important, encara que no el practiqui, per la qual cosa la població està sensibilitzada, segons Carranza, que ha destacat que un dels reptes de l'Ajuntament és universalizar l'esport, que no el volen "com un negoci, sinó com un dret i un bé".

Per a l'enquesta --amb un marge d'error de l'1,6%-- es van realitzar 4.113 entrevistes personals entre abril i juliol del 2017 a població de Barcelona a partir de 17 anys, i és la sisena des d'una sèrie que va començar el 1989 i que s'elabora cada quatre anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés