Actualitzat 17/09/2008 17:07

Un activista català assegura que ha robat més de 492.000 euros a bancs i caixes per entregar-lo a moviments socials

BARCELONA/SABADELL (VALLÈS OCCIDENTAL), 17 de setembre (EUROPA PRESS)

Un activista català que es presenta com a Enric Duran ha explicat avui, a través d'una publicació gratuïta que ell mateix ha pagat, que ha "robat" 492.635 euros a 39 entitats financeres a través de crèdits i préstecs que no té intenció de tornar. Assegura que ha repartit els diners entre moviments socials alternatius.

Va realitzar 68 operacions de crèdits amb 39 entitats financeres. Incloent els interessos de demora, el deute supera els 500.000 euros, una quantitat que assegura que no pagarà. La majoria de les operacions es van realitzar entre novembre del 2007 i març del 2008, en plena crisi econòmica.

El fet s'ha donat a conèixer aquest matí en una publicació gratuïta de tirada única de 20 pàgines, 'Crisi', de la qual han repartit 200.000 exemplars en punts de distribució de Catalunya i, en menys grau, de les Balears i la Comunitat Valenciana. 'Crisi' centra les seves pàgines en el poder de la banca, el sistema capitalista, la política i els mitjans de comunicació, i alhora explica què fan els moviments socials alternatius.

La publicació, que també pot consultar-se per internet, inclou un llistat de les entitats financeres afectades, amb el nombre d'operacions realitzades i el deute pendent.

Duran va obrir comptes, va dir als bancs i caixes que tenia una bona feina i va aconseguir aparentar solvència movent diners de comptes d'una empresa a altres de personals, com si fossin nòmines. Els crèdits poques vegades superaven els 10.000 euros.

Va crear tres empreses per poder justificar determinades inversions, com la compra de material audiovisual per a una productora. L'avantatge de demanar un préstec des d'una empresa, explica, és que "tot i que sigui una empresa unipersonal no apareix en el teu historial de deute personal, de manera que pots anar augmentant el deute indefinidament sense que el CIRBE (sistema d'informació sobre deutes del Banc d'Espanya) ho detecti".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés