Actualitzat 28/09/2008 20:48

Actors i directors de Catalunya discrepen del "discurs triomfalista" de la Generalitat sobre l'estat del teatre

BARCELONA, 28 de setembre (EUROPA PRESS)

L'Associació d'Actors i Directors de Catalunya ha discrepat del "discurs triomfalista" de la Conselleria de Cultura i Mitjans de Comunicació sobre l'estat del teatre perquè l'augment de públic no reverteix en benefici dels actors, segons ha dir en una entrevista a Europa Press el secretari general de l'associació, l'actor Manel Barceló.

"No posem en dubte l'augment d'assistència als teatres, és més, ens alegrem moltíssim i ens interessa que hi hagi públic", però "d'aquest augment es desprèn un miratge triomfalista que el teatre està anant molt bé" mentre que "la professió no viu un dels seus millors moments", ha sintetitzat Barceló.

En el mateix Teatre Nacional de Catalunya (TNC), en què Barceló està assajant 'La dama de Reus', que Ramon Simó estrenarà el 6 de novembre, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va comentar el 4 de setembre, durant la presentació de la temporada del teatre, que la crítica és "imprescindible" però "com vici no".

"El teatre a Catalunya passa per un moment de consolidació, però no vol dir que a tot el món li vagi tot bé", ha reblat Tresserras.

Precisament en aquest aspecte ha posat èmfasi el secretari general de l'associació d'actors i directors, que veu com "la gent s'arrisca en produccions i en condicions econòmiques baixes" de manera que la bonança que viu el teatre no reverteix en ells.

"Es conformen amb les dades que els donen les empreses", ha criticat Barceló als membres de la Conselleria, "en lloc de fer una anàlisi vertical de dalt a baix, es queden de manera que els tranquil·litza més" i no reparen que els actors són peça fonamental d'aquest engranatge: "Si el teatre ha de ser el vaixell insígnia de la cultura catalana, com ens diuen, què passa amb els grumets?", es pregunta l'actor.

Barceló ha assumit que ara hi ha més treball per als actors pel creixent interès pel teatre, però això no es reflecteix en una millora de les condicions: "La gent que enllaça tasques o que pot compaginar el teatre i la televisió són els casos més visibles, però no és la cosa més normal. La cosa més normal és acabar una temporada i, amb sort, posar-te a donar classes", ha dit.

UN CONVENI PARAT

Els actors catalans han signat un conveni de "regles del joc mínimes" que han negociat durant cinc anys i al cap de dos d'aplicar-lo el van considerar invàlid, escàs per als temps que corrien, pel que van iniciar la negociació d'un segon conveni que, actualment, es troba parat.

Aquest segon text és "bastant continuista" respecte al primer i bàsicament preveu "millores econòmiques". Barceló ha considerat que haurien de posar-se a treballar en una altra versió del conveni perquè la segona "ja està obsoleta" abans d'aprovar-se.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés