Actualitzat 31/07/2013 16:06

Agro.- Catalunya recupera cultius locals i impulsa la seva comercialització i valor gastronòmic

El conseller Josep Maria Pelegrí y Miguel Molins
EUROPA PRESS

El Govern encapçala a Espanya el compliment de conveni de la FAO de biodiversitat cultivada


LLEIDA, 31 jul. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat destinarà 250.000 euros a recuperar cultius locals i impulsar la seva comercialització i valor gastronòmic.

Amb aquest pla, que es desenvoluparà entre aquest any i 2014, la Generalitat encapçala el cumpliment del conveni de la FAO sobre la conservació de la biodiversitat cultivada, avançant-se a altres comunitats autònomes i el mateix Estat.

"És un pla per promoure la recuperació, la conservació, l'ús, la divulgació i la comercialització de les varietats locals de Catalunya", ha explicat aquest dimecres el conseller Josep Maria Pelegrí a Lleida durant la presentació de la iniciativa.

Segons les seves paraules el pla té tres eixos: el foment de les varietats locals, la promoció i divulgació i finalment la investigació i la innovació.

Pelegrí ha insistit que la Generalitat vol recuperar el patrimoni genètic, conservar el seu alt valor gastronòmic i mantenir el valor cultural.

Durant els últims 50 o 60 anys, a Catalunya, com la resta del món occidental, hi ha hagut una pèrdua accelerada de la biodiversitat cultivada, ja que un gran nombre d'espècies i varietats que s'havien cultivat durant decennis han estat substituïdes per altres varietats més productives i adaptades a altres orientacions.

Aquest fet ha provocat la desaparició de moltes varietats o que algunes d'aquestes només s'hagin conservat en horts per a autoconsum.

Pelegrí ha recordat que el gener el Govern va aprovar un decret que regula l'acreditació de la venda de proximitat dels productes agroalimentaris que empararà la producció local.

"Aquest tipus de venda permetrà als productors d'aquestes varietats dirigir-se al consumidor sensible a la biodiversitat, la sostenibilitat i les particularitats de cada territori per donar valor afegit a les varietats locals", ha remarcat.

En el pla col·laboren entitats públiques i privades entre les quals hi ha el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, que treballa en la recuperació de varietats de vinya i de fruita, segons ha explicat el president, Llàtzer Síbís.

Col·laboren la Fundació Miquel Agustí, Slow Food Terres de Lleida, l'Associació l'ERA, la Universitat de Lleida (UdL), el Jardí Botànic de Barcelona, el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, Xarxa de Custòdia del Territori, organitzacions professionals agràries, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la Fundació del Món Rural.

Pelegrí ha presentat el pla en els Serveis Territorials d'Agricultura a Lleida al costat de director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i el sotsdirector Joan Godia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés