Actualitzat 19/04/2013 16:39

Agro.- La collita de préssec i nectarina de Catalunya augmenta un 11%

Cosecha De Melocoton.
DGA

La producció de la varietat paraguaià augmenta un 190% en cinc anys a Lleida


LLEIDA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

La collita de préssec i nectarina a Catalunya serà aquest any de 379.050 tones, un 11% superior a la del 2012 per l'entrada en producció de noves superfícies i la recuperació productiva de les finques danyades en la campanya anterior per la pedregada.

L'agrupació de productors i comerç de fruita a Catalunya, Afrucat i la Conselleria d'Agricultura han presentat aquest divendres a Lleida les primeres previsions de collita d'aquest any, que arribarà amb uns cinc dies de retard i tot i que és superior a la de l'any passat no supera la seva producció rècord aconseguida el 2011 amb 400.000 tones.

A aquest augment de l'11% contribueix l'increment del 13% de la producció de Lleida, la província més productora d'Espanya, amb 379.050 tones que s'està especialitzant en el préssec pla o paraguaià i liderant l'exportació.

La collita de Tarragona serà semblant a la del 2012, amb 36.000 tones, un 1% menys, Barcelona recol·lectarà 5.600 tones, un 3% menys, i Girona 2.450 tones, un 2%, seguint la tendència dels últims anys en els quals els productors han arrencat fruiters d'os per especialitzar -se en poma.

Tot i que el préssec rodó segueix imperant, els últims cinc anys ha reduït el seu pes en el conjunt en un 6% mentre que el pla ha augmentat la seva presència en un 189%, per la qual cosa segons l'opinió del director d'Afrucat, Manel Simon, en dos anys el paraguaià pot arribar a ja una quarta part de la producció.

Espanya, segon país productor de préssec i nectarina després d'Itàlia, és el primer país exportador d'aquestes fruites amb gran demanda en tercers que, segons l'opinió de Simón, augmentarà encara més els anys vinents per les bones perspectives que tenen les empreses catalanes al Brasil i Colòmbia.

Catalunya és la comunitat autònoma que més reconversió de varietats ha fet els últims anys apostant per les varietats més apreciades pel consumidor, com el préssec pla.

El director general d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Miquel Molins, ha destacat en roda de premsa l'alt nivell de sanitat vegetal de les finques catalanes.

"Sense la sanitat les exportacions serien inviables, aquest alt nivell està reconegut per tot l'Estat espanyol i Europa", ha afirmat.

Molins ha explicat que tracta d'un sistema públic privat en què l'administració treballa amb les agrupacions de defensa vegetal, els tècnics d'empreses privades que conjuntament treballen en la prevenció de plagues i malalties dels cultius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés