Actualitzat 17/12/2013 22:16

Organitzacions ramaderes s'alien per exigir al Govern de Catalunya que elimini el cànon de l'aigua

Organizaciones agrarias firman un manifiesto sobre el canon del agua
UNIÓ DE PAGESOS

LLEIDA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

Les organitzacions sindicals i sectorials de ramaderia s'han aliat per exigir de manera conjunta a la Generalitat que elimini del projecte de pressupostos del 2014 el cànon de l'aigua en els usos ramaders per tractar-se d'un pagament per un servei que no reben, ha informat Unió de Pagesos en un comunicat.

Unió de Pagesos, Jarc, Asaja, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Asoprovac, Fecoc, Porcat, Anprogapor, Fac i Facc han signat aquest dimarts a Lleida un document que aquest dijous lliuraran al Parlament al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i al director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Jordi Agustí, exigint la retirada del cànon.

La firma d'un document conjunt és una circumstància extraordinària en el sector ramader, que no havia formalitzat una aliança d'aquestes característiques des del 2008, quan les principals organitzacions del sector es van unir per reclamar mesures contra la llavors incipient volatilitat dels preus dels cereals que van provocar una escalada alcista en els preus dels pinsos disparant els costos de les seves explotacions.

Per separat, la major part de les organitzacions signants sí havien mostrat ja el seu rebuig al cànon argumentant que la major part de l'explotacions han hagut de fer front a les inversions per aprofitar aigües de pous o ja paguen per infraestructures de regadiu.

El projecte de llei de mesures fiscals administratives financeres i del sector públic en tràmit al Parlament preveu una modificació en l'aplicació del cànon de l'aigua als usos ramaders passant l'impost general d'un coeficient de 0 a 0,5 progressivament en tres anys.

Les organitzacions signants recorden que les explotacions ramaderes ja han fet els últims anys un gran esforç en la gestió de l'aigua i de les dejeccions ramaderes i precisen que les aigües residuals es gestionen amb aquestes.

En el seu document assenyalen que en les despeses de l'ACA que puguin imputar-se a la planificació cal tenir en compte que no es poden repercutir mitjançant el cànon de l'aigua a les explotacions ramaderes ubicades fora de l'àmbit de les conques internes de Catalunya.

També assegura el document que, al plantejar aquest cànon, la Generalitat no ha considerat la capacitat tributària del sector en el qual la renda agrària ha caigut un 40% en termes constants des del 2001, dada que les organitzacions atribueixen a la Conselleria d'Agricultura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés