Actualitzat 17/12/2008 14:21

Agro.- El projecte de llei que reordenarà la pesca continental comença el seu tràmit parlamentari

BARCELONA, 17 de desembre (EUROPA PRESS)

El projecte de la llei català que reordenarà la pesca continental ha iniciat avui el seu tràmit parlamentari. L'objectiu del Govern, ha explicat avui el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, és actualitzar la normativa vigent, que es va aprovar el 1942, i fer compatible l'activitat pesquera amb el respecte als ecosistemes aquàtics.

CiU ha presentat avui una esmena a la totalitat al projecte, que no ha aconseguit prosperar pel vot contrari dels tres partits d'esquerres: PSC-Cpc, ERC i ICV-EUiA. El PP ha votat a favor de l'esmena de CiU i C's s'hi ha abstingut.

Els tres partits de l'oposició --CiU, PP i C's-- han coincidit avui a lamentar l'"intervencionisme" del projecte de llei de pesca i acció marítima. El diputat de CiU Agustí López ha dit que "d'una lectura ràpida del projecte de llei, se'n desprèn un control intervencionista al pescador, a qui s'atribueixen tots els mals" que pateixen els ecosistemes hídrics. "La majoria de societats de pesca a Catalunya no veuen clara aquesta llei", ha afegit López.

En aquest sentit, el diputat del PP Rafael Luna ha manifestat l'oposició del seu partit a aquest projecte de llei ja que, segons han declarat consells comarcals, ajuntaments de municipis on la pesca té un pes significatiu, deu associacions de pesca i dos d'hostaleria, i la federació catalana de pesca, "no els han consultat". Segons Luna, una normativa d'aquesta natural hauria de fer-se dialogant amb el sector, i ha dit: "Cal recórrer molt el territori i parlar molt", alguna cosa que el Govern no ha fet, ha expressat.

Des de C's, Albert Rivera s'ha mostrat partidari d'"actualitzar" la regulació de la pesca, i ha lamentat la falta de consens amb el sector. També ha lamentat l'"intervencionisme" del projecte i ha afegit: "Uns voldrien peixos catalans amb 'barretina'".

LA LLEI VIGENT ÉS DE 1942

Des del Govern, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, l'ecosocialista Francesc Baltasar, ha defensat el projecte de llei, ja que ha dit que la norma que regula el sector és "una llei que es va aprovar el 1942", en plena dictadura franquista.

"Cal redefinir l'activitat pesquera", ha dit el conseller, ja que en 60 anys el sector ha canviat. Per exemple, amb "la introducció de la pesca sense mort, la lluita de les espècies exòtiques, i l'increment de la base social del sector". "La pesca és una forma de gaudir del patrimoni natural, i cal garantir a tots els ciutadans el seu accés en igualtat de convivència", ha considerat Baltasar.

Des dels tres partits que donen suport al Govern, Antoni Llevot (PSC) ha destacat la importància de la futura llei per "posar al dia" el sector, Maria Àngels Cabassés (ERC) ha expressat que la Generalitat ha de "fer ús" de les seves competències en matèria d'aigües i medi ambient, i Daniel Pi (ICV-EUiA) ha advocat per un "aprofitament ordenat i sostenible" de les aigües continentals.

VUIT MESOS DE TRAMITACIÓ

A partir d'avui, el projecte de llei iniciarà la seva tramitació parlamentària, amb la creació d'una ponència dins de la Comissió de Medi Ambient i Habitatge que s'ocuparà de la qüestió. La tramitació podria durar uns vuit mesos, ha informat avui la Conselleria de Medi Ambient i Habitatge.

La Conselleria també posa de manifest que, arran de l'increment de l'activitat pesquera els últims anys, amb més de 84.500 llicències anuals, es considera necessari reduir el nombre d'exemplars que es capturen. Per aquesta raó, el projecte de llei preveu que un mínim del 50% de les aigües de truites han de ser de pesca sense mort, i en el cas d'espècies com les carpes, un mínim del 85% de les aigües.

Pel que fa a les sancions, es preveu la seva actualització, i pescar sense llicència serà una infracció greu amb multa d'entre 601 fins a 6.000 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés