Actualitzat 19/02/2013 15:01

Aigua és Vida porta a la Fiscalia Anticorrupció la societat mixta d'Agbar i Barcelona

La Plataforma Aigua és Vida lleva a la Fiscalía a Agbar y Ayuntamiento
EUROPA PRESS

La plataforma assegura que en dos anys s'han iniciat processos per tallar l'aigua a 65.000 famílies


BARCELONA, 19 febr. (EUROPA PRESS) -

La plataforma Aigua és Vida, integrada per diversos moviments socials, ha portat a la Fiscalia Anticorrupció la constitució de la societat mixta per a la gestió del cicle de l'aigua constituïda per l'empresa Agbar i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

L'entitat, formada per Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Attac-Acordem i la Xarxa Nova Cultura de l'Aigua, ha confiat en una roda de premsa que la Fiscalia admeti a tràmit la seva denúncia, que es fonamenta en la inexistència d'un contracte per cedir la gestió i en la falta d'un concurs públic que avali el procés.

Aigua és Vida ha assegurat que, d'aquesta manera, se suma a processos contenciosos administratius ja iniciats per dues empreses privades, un particular, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Govern de la Generalitat.

De fet, l'aprovació de la societat mixta --en què Agbar tindria el 85% i el 15% seria per a l'AMB-- ha estat recorreguda per la Generalitat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per "invasió de competències", cosa que n'ha posposat la creació, que estava prevista per al gener.

El recurs del Govern català es fonamenta en què l'AMB només gestiona l'aigua 'en baixa', és a dir, la distribució que es fa dins dels municipis, mentre que la Generalitat és la responsable del servei des del lloc en el qual es capta el curs fins als dipòsits de capçalera de les poblacions, l'anomenada 'aigua en alta'.

El portaveu d'Aigua és Vida, Eloi Badia, ha criticat l'opacitat del procés, argumentant que totes les peticions d'informació realitzades des del 2010 han quedat sense resposta, en una operació en la qual entén que existeixen indicis de "prevaricació" per part de l'Ajuntament de Barcelona i l'AMB, i també d'apropiació indeguda de l'empresa Agbar.

400 MILIONS ANUALS

Segons els càlculs de la plataforma, la gestió de l'aigua que fa Agbar en una vintena de municipis de l'àrea de Barcelona --assegura que la societat mixta seria només la manera de donar cobertura legal a una realitat preexistent-- tindria un cost anual proper als 400 milions d'euros per a la població.

Aquesta quantitat s'extreu dels 190 milions d'euros que s'haurien de pagar a Agbar pels seus actius, els 150 milions que l'empresa té de benefici a Barcelona i 100 milions hipotètics més que podrien arribar a pagar-se en concepte d'amortització, una suma que "no caldria" abonar en el cas que la gestió de l'aigua fos pública.

"No sabem el cost de la gestió de l'aigua" a Barcelona, ha lamentat el portaveu de la FAVB, Albert Recio, que ha qualificat de regal a Agbar la creació de la societat mixta, per la qual cosa la plataforma ha anunciat a més que comença un procés de recollida de firmes per acompanyar la denúncia de més pressió social.

Aigua és Vida ha assegurat també que entre 2011 i 2012 s'ha triplicat l'inici de processos de talls d'aigua, que segons les xifres que manegen --i que no són talls efectius del subministrament-- ja han afectat 65.000 famílies a l'entorn de Barcelona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés