Actualitzat 05/03/2017 12:47

Áltima demana a l'Ajuntament redefinir la seva funerària: És "inviable" i inclou vicis de legalitat

El director general d'Áltima, Josep Ventura
EUROPA PRESS

   Diu que és una decisió política i seria més valent recuperar el control de SFB

   BARCELONA, 5 març (EUROPA PRESS) -

   El director general d'Áltima, Josep Ventura, ha reclamat a l'Ajuntament de Barcelona que redefineixi i reformuli les previsions econòmiques de l'operador funerari municipal que preveu crear perquè aprecia que tal com està plantejat ara el projecte és "inviable" i presenta vicis de legalitat.

   En una entrevista d'Europa Press, ha criticat que el consistori compta amb un avantatge competitiu i que els elements amb els quals justifica el projecte no existeixen i es basen en un preu del sector incorrecte, perquè ho xifra en 6.441 euros quan el d'Áltima és de 3.164 incloent l'IVA, impost que recorda que se situa en el 21% quan abans era del reduït, quelcom que el sector demana canviar al Govern central.

   Ha assenyalat que el preu per servei que exposa l'Ajuntament es basa en un estudi que l'OCU va elaborar en 2013 amb una metodologia que veu dubtosa i sense definir un servei funerari bàsic, sense contactar amb Áltima i sense considerar els diferents costums locals: "Sorprèn que l'Ajuntament de Barcelona, que és bastant seriós, basi els seus plantejaments en un informe que té aquestes manques".

   Exigeix a l'Ajuntament elaborar una anàlisi dels preus "en profunditat", especialment si el seu principal objectiu és rebaixar l'import, factor que no és el més determinant en l'elecció dels usuaris, que valoren la proximitat i experiències anteriors, segons el director general d'Áltima, que opera a Barcelona des del Tanatori de la Ronda de Dalt amb 4.000 serveis anuals, 60 empleats i 20 sales vetlla.

   "Entenc que pugui haver-hi en el fons una qüestió ideològica, però no et pots basar en coses que no estan ben fetes", ha avisat Ventura, que considera que el Govern de Colau ha vist en l'assumpte una possibilitat per fer política, i ha assenyalat que la data d'obertura prevista coincideix amb les properes eleccions municipals, al maig de 2019.

   Ha defensat que tindria més sentit que el consistori recuperés el control de Barcelona Serveis Funeraris (BSF) --preveu vendre el 15% que conserva, i la resta és de Mémora--, i ha afegit: "Seria més valent per part de l'Ajuntament que, si anteriors governs es van equivocar venent la participació, la tornés a comprar".

MENYS INGRESSOS I MÉS DESPESES

   Assegura que els ingressos de la funerària serien inferiors als que calcula el pla de viabilitat econòmica --preveu una quota de mercat de l'11%, quelcom que Áltima veu difícil quan té un 24%--, amb uns 300.000 euros menys, i que les despeses seran superiors --per a personal i l'impost de societats--, igual que la inversió, que Ventura creu que aconseguirà els 4,2 milions, mentre que l'Ajuntament la xifra en 3,5.

   La llei permet impulsar aquesta iniciativa si és viable i si l'Ajuntament opera en igualtat de condicions amb la resta d'operadors, quelcom que Ventura creu que incompleix, perquè es beneficia de l'estructura de Cementiris de Barcelona --a través de la qual oferirà el servei-- i s'adjudicarà directament els terrenys, situats a Montjuïc, en els quals podria "vulnerar la legalitat urbanística", perquè se situen en una zona verda massa prop de la Ronda Litoral, segons ell.

   "És un vici de legalitat. No està operant en les mateixes condicions que la resta", ha asseverat el directiu, que veu competència deslleial i que ha dit que l'Ajuntament preveu obrir el tanatori públic en dos anys quan Áltima porta cinc tractant d'obrir un altre --a l'entorn del cementiri de Sant Andreu--.

   Ha garantit que la seva empresa estudiaria presentar-se a un concurs pels terrenys de Montjuïc si el consistori el convoqués, quelcom que creu que hauria de fer en entrar en competència amb l'activitat privada.

   Després d'avisar que una rebaixa de preus implicaria una menor qualitat, Ventura ha demanat a l'Ajuntament que, abans de crear la funerària pública, modifiqui l'Ordenança de Serveis Funeraris --alguna cosa que està en marxa-- per fer-la "més aperturista" i fomentar la competència; creï una comissió amb el sector; apliqui l'ordenança amb sancions si les empreses la incompleixen; i rebaixi els preus de cementiris i crematoris, serveis públics que representen un 20% del servei funerari.

   Áltima, amb una facturació de 44 milions d'euros --11,4 en el tanatori de la Ronda de Dalt--, s'ha reunit amb els grups de l'oposició i amb el gerent de l'Ajuntament, Jordi Martí, i preveu fer-ho amb els serveis jurídics, encara que ha sol·licitat fer-ho amb el regidor de Presidència, Eloi Badia, i descarta un front comú amb altres operadors: "Al final som competidors i cadascun va una mica pel seu costat".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés