Actualitzat 29/07/2013 19:10

AMP.- El 25,3% de barcelonins es van sentir víctima d'un delicte en 2012, 1,1 punts més

L'acció dels carteristes és el delicte i intent més declarats


BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

Els barcelonins que declaren haver-se sentit víctimes d'un delicte en 2012 són el 25,3%, 1,1 punts més que els que ho han afirmat de l'any anterior, increment que s'ha vist empès sobretot pels intents, tot i que també augmenten els consumats, segons es recull en l'última Enquesta de Victimització.

A la presentació aquest dilluns de l'enquesta, basada en 4.030 entrevistes, el primer tinent d'alcalde i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, ha afirmat que es prenen la dada "molt seriosament", tot i que ha reivindicat que en conjunt es pot percebre un descens dels fets delictius, i no considera que hagi de canviar la política de seguretat.

L'índex de victimització consumada és del 17,9%, sis dècimes més, i el de no consumada del 10,6%, 1,7 punts més; el percentatge general --25,3%-- es queda a tres dècimes del registrat el 2009, quan havia pujat 5,5 punts, i des que es fa l'enquesta --1984, quan es va obtenir el de 1983-- només s'han donat índexs així d'elevats en els primers anys.

Per districtes, són quatre els que superen la mitjana, amb Ciutat Vella al capdavant --33%, una pujada d'1,8 punts-- i seguida per Eixample --29,5%, un punt més--, Sants-Montjuïc --26,5%, tres dècimes menys-- i Sant Martí --26,4%, 1,9 punts d'increment--; el major augment es dóna a Gràcia --25,1%, set punts més-- i per la cua està Sant Andreu --18,4%, 3,3 punts menys--.

El robatori de la borsa i la cartera torna a situar-se en primer lloc, i el 4,5% afirma que ho va patir, mentre que el 3,5% declara que ha estat víctima de l'intent de robatori d'aquests objectes personals, i de la resta també destaquen les pujades de l'intent d'atracament --se situa en l '1,9%--, les amenaces --1,5%-- i l'intent de robatori del mòbil --1,4%--, a dues dècimes del robatori del mòbil consumat.

Aquests aspectes formen part de la percepció pel que fa a la seguretat personal, on l'índex de victimització també augmenta --està al 16,2%--, tot i que també pugen la resta --vehicle, domicili, segona residència i botiga-negoci--: les dones se senten més victimitzades a l'àmbit personal i segona residència, i els homes en el vehicle, domicili i el negoci.

Els barcelonins afirmen que van denunciar l'any passat el 35,6% de casos, cinc punts menys, tant pel que fa als fets consumats --es van denunciar el 49,2%-- com en els no produïts --12,4%--, tot i que sí ha augmentat molt la denúncia dels delictes en les segones residències --es van reportar al 75,4% de casos--.

El gerent de Seguretat, Joan Delort, ha afirmat que la ciutat "no està en una situació de gran alarma per fets delictius greus", sinó que molts són de baixa densitat --com el robatori d'un mòbil o petites amenaces-- i pugen els no consumats que acaben sense denuncia, tot i que les dades policials afirmen que augmenten el total de denúncies.

La percepció de seguretat es manté estable aquest 2013, i es puntua amb un 6,2 al barri --una dècima menys-- i un 5,7 a la ciutat --una més--: per segon any consecutiu aprova a Ciutat Vella, únic districte que veu a la resta de la ciutat millor però que suspèn el civisme al barri amb un 4,6 --en global el civisme és puntuat amb un 5,9 al barri i un 5,6 a la ciutat--.

SENSE FINANÇAMENT DEL GOVERN

El treball de camp de l'enquesta ha estat encarregat a Gesop entre el 29 de gener i el 5 de març, i té un marge d'error de +-1,62% per al conjunt de la mostra i del 4,9% per als districtes, amb una novetat: l'Ajuntament ha decidit fer-la pel seu compte malgrat que la Generalitat ha prescindit de realitzar-la a tot Catalunya, però Barcelona ha mantingut la metodologia.

Segons el director de Serveis i Prevenció, Josep Maria Lahosa, la Generalitat assumia el cost de part de les enquesta barcelonina en el marc de la seva de Catalunya --unes 3.000 entrevistes el Govern i un miler l'Ajuntament--, però aquesta vegada la sufraga tota el consistori: el pressupost és de 38.599 euros, segons la fitxa d'aquesta enquesta del Registre municipal d'Enquestes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés