Actualitzat 02/05/2013 17:44

AMP.- Barcelona va recollir un 6,5% menys de residus el 2012 per la crisi

Jordi Ametlló, Joan Puigdollers y Roman Llagostera (Ayuntamiento de Barcelona)
EUROPA PRESS

Prepara un programa social per als que furguen en contenidors a la recerca de menjar


BARCELONA, 2 maig (EUROPA PRESS) -

Barcelona va recollir el 2012 un total de 753.695 tones de residus, fet que suposa un 6,5% menys que l'any anterior. Ha estat el cinquè any consecutiu que disminueixen, segons ha explicat aquest dijous en una roda de premsa el regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans, Joan Puigdollers.

Per fer-se una idea del descens, cal tenir en compte que la xifra de tones és la més baixa en més d'una dècada. El 2001 va ser de 774.023 tones --el pic va ser el 2008, amb 898.453-- i la selectiva va passar el 2012 a representar el 37,1% del total de residus recollits, 0,9 punts menys.

Els descensos han estat generalitzats --l'orgànica va disminuir un 8,15%; el paper i cartró, un 13,6%; els envasos, un 4%, i el vidre, un 1%--, i també va baixar l'índex de generació de residus per càpita, que es va situar en 1,27 quilos per persona i dia, quan el 2011 estava en els 1,37.

Puigdollers ho atribueix al consum reduït per la crisi, i als "robatoris" en el cas del paper i cartró per revendre'ls --es fan amb camionetes o carrets--: representen entre tres i quatre punts del total de reducció de la recollida i un perjudici econòmic d'un mínim de 130.000 euros.

L'any passat es van recollir 58.108 tones de paper i cartró, el que contrasta amb les 97.802 del 2008, i el regidor ha considerat més efectiva l'actuació de la Guàrdia Urbana que aplicar multes, que serveixen "de relativament poc", i menys donada la dificultat de cobrar-les.

La Guàrdia Urbana va desplegar una vigilància intensiva que ha acabat amb 2.844 actuacions, de manera que quan es detecta una camioneta amb paper i cartró se l'obliga a retornar-lo al contenidor o portar-lo a un centre de recollida de residus.

MÉS IMPROPIS A L'ORGÀNICA

Pel que fa a l'orgànica, la gran aposta municipal de la nova contracta de neteja que va entrar en vigor l'1 de novembre del 2009, els impropis --les deixalles que es llancen per error entre l'orgànica-- van representar el 2012 el 20,6% dels residus d'aquests contenidors, 2,3 punts més.

Per a Puigdollers hi ha dues causes, que la preocupació dels barcelonins "no és la recollida de les escombraries" i pels qui furguen a la recerca de menjar, per a qui l'Àrea de Qualitat de Vida treballa en un programa social que no ha detallat perquè no busquin en contenidors.

Per contrarestar la pujada d'impropis, s'ha començat una campanya en els 13 barris amb més presència: Barceloneta, Poble Sec, Vallvidrera, Sarrià, Putget-El Farró, Sant Genís dels Agudells, Canyelles, Trinitat Nova, Torre Baró, Vallbona, Trinitat Vella, Navas i Provençals del Poblenou.

En aquests barris els impropis estan per sobre del 20%, i el regidor ha subratllat que l'objectiu ara és augmentar la qualitat de la matèria orgànica per sobre de la quantitat, facilitant així el seu tractament: "Preferim recollir menys però de més qualitat".

CRIDA AL BARCELONÍ

Puigdollers ha fet una crida als barcelonins perquè tirin la matèria orgànica al contenidor marró, i que no deixin vidre en el marró ni en el gris (el d'escombraries en general), tenint en compte que són els dos que es recullen de nit i el soroll és molest per als veïns.

En paral·lel, el consistori ha començat una prova pilot a Gràcia, Eixample i Ciutat Vella que incorpora el casc als operaris que encara van drets al darrera dels camions de recollida, i màscares per als que reguen els carrers amb aigua freàtica, amb l'objectiu d'augmentar la seguretat.

Cal veure si l'augment de l'IVA que va aplicar el Govern espanyol des del setembre passat tindrà repercussió en la contracta de neteja, i que a finals de l'any passat van assumir les quatre empreses que tenen la concessió, però aquest any ho negocien amb el consistori.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés