Actualitzat 21/05/2013 15:30

AMP.- La Cambra diu que Barcelona resisteix la crisi però adverteix la competència de ciutats emergents

Miquel Valls (pte.Cámara de Barcelona) y Sònia Recasens (t.De alcalde Barcelona)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 maig (EUROPA PRESS) -

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha instat l'Ajuntament i empreses de la capital catalana a treballar i esforçar-se per mantenir el bon posicionament de la ciutat amb vista a l'exterior davant de la creixent competència de ciutats emergents.

A la presentació de l''Observatori de Barcelona 2013' aquest dimarts, Valls ha constatat que Barcelona està resistint la crisi millor que el conjunt de Catalunya i de l'Estat, i ha destacat que es manté a les primeres posicions dels rànquings europeus i mundials en aspectes com l'atracció de negocis estrangers, producció científica i qualitat de vida.

Tot i això, ha alertat que Barcelona "està lluitant gairebé sola en una economia molt deteriorada en el conjunt de l'Estat" i que altres ciutats d'economies en creixement podrien guanyar-li terreny els anys vinents, pel que ha reclamat col·laboració públic-privada per impulsar els sectors amb més potencialitats, com el de la telefonia mòbil.

Segons Valls, Barcelona ha resistit "els pitjors moments de la crisi", però ha insistit que els anys vinents el problema no serà la crisi sinó la competència entre ciutats, i ha augurat que haurà grans urbs de l'Orient Mitjà i l'Àsia que lluitaran per posicionar-se com les millors per viure i fer negocis.

L'informe, elaborat anualment per l'Ajuntament i la Cambra de Barcelona, compara la capital catalana amb les principals ciutats internacionals a través de 30 indicadors centrats en els negocis, el coneixement, el turisme, la sostenibilitat, la qualitat de vida, els preus i els costos, el mercat laboral i la formació.

Reflecteix que Barcelona ha estat la dotzena ciutat amb més inversió internacional el 2012, amb 102 projectes, i que és la sisena ciutat preferida pels executius europeus per ubicar els seus negocis i la cinquena del rànquing mundial on se celebren més reunions internacionals.

A l'àmbit de la formació, destaca que Barcelona és l'única ciutat amb dues universitats (Iese i Esade) entre les deu millors escoles de negocis d'Europa, el que la constitueix com un actiu de primer nivell per a l'atracció de talent.

Pel que fa a qualitat de vida, se situa en la cinquena posició entre les 69 ciutats del món segons ONU-Habitat, i en relació amb el turisme, Valls ha subratllat que es manté entre les ciutats líders, ja que el Port de Barcelona és el primer en passatgers de creuers d'Europa, i l'Aeroport del Prat és el novè del continent, per davant de London Gatwick.

Tot i la bona marxa d'aquests indicadors, Valls ha constatat que la caiguda de la facturació de les empreses de l'Àrea Metropolitana de Barcelona el 2012 ha estat "la més intensa dels últims tres anys" amb un 10% menys que l'any anterior, a causa de la debilitat de la demanda, l'augment de la competitivitat i la dificultat d'accedir a finançament, pel que ha demanat mesures en aquest sentit.

Amb vista a aquest any, l'informe assenyala que els empresaris preveuen una evolució menys negativa que l'any passat, amb una caiguda més moderada de la facturació i l'ocupació i una estabilització del descens de les inversions.

MOBILE WORLD CAPITAL

Valls ha remarcat que un dels sectors tractors de l'economia de la ciutat per als pròxims anys ha de ser el del mòbil i les tecnologies i subsectors vinculats a aquest, que actualment té 2.342 empreses que facturen més de 5.000 milions d'euros, i 39.408 treballadors, segons l'informe.

Ha assenyalat les aplicacions per a mòbils són el subsector "amb més perspectives de creixement", i ha apuntat que les principals oportunitats de negoci es troben en els àmbits de la banca, la salut, el turisme i el servei als ciutadans des de l'administració pública.

La tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha afirmat que la Mobile World Capital suposa per a Barcelona una "excusa", com ja ha passat amb els Jocs Olímpics, per generar llocs de treball i crear riquesa, i ha assenyalat també el sector del vehicle elèctric com un àmbit de creixement.

Ha constatat que Barcelona està molt ben posicionada pel que fa a turisme, i que l'Ajuntament té l'ambició de convertir-la també en una ciutat "òptima" per fer negocis, tot erigint-ña com a porta d'entrada a Europa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés