Actualitzat 27/04/2013 16:44

Catalunya planteja la commemoració del 1714 com una oportunitat per reivindicar el sobiranisme

Conmemoración 1714
EUROPA PRESS

Organitzarà diversos actes a l'estranger per situar-se en l'"escena internacional"


BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha plantejat aquest dissabte que els actes de commemoració de la caiguda de Barcelona el 1714 siguin una oportunitat "per deixar clar que Catalunya no és un objecte polític, sinó un subjecte polític", i ha destacat la necessitat que els catalans siguin un poble sobirà.

Ho ha explicat a la presentació d'aquests actes, que organitzaran la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona entre el setembre del 2013 i el setembre del 2014, quan es compliran --el dia 11-- 300 anys des que Catalunya "va perdre la seva sobirania" a mans de les tropes borbòniques.

Els comissaris que han assumit el lideratge dels actes de commemoració, els comunicadors Miquel Calçada i Toni Soler, han explicat aquest dissabte les línies mestres del programa que ha de servir, segons han explicat, per projectar Catalunya en l'"escena internacional".

Durant un any la comissió que s'encarrega dels actes organitzarà congressos, jornades, seminaris, simposis, conferències, exposicions, homenatges, inauguracions, espectacles i publicacions diverses que girin al voltant del 1714 i l'evolució de Catalunya en els següents 300 anys.

L'objectiu, segons ha explicat Calçada, "preservar la memòria d'aquells fets històrics" a través d'uns actes que buscaran tant la dimensió acadèmica, com el fet que involucri tots els ciutadans apostant per la cultura tradicional i popular.

Soler ha explicat que els actes serviran per reivindicar els valors de la Catalunya del 1714, "una comunitat orgullosa dels seus drets i llibertats", redescobrir la Barcelona de principis del segle XVIII i debatre el futur de Catalunya en el si d'Europa.

Així, els actes no es plantegen només dins de les fronteres catalanes, sinó que s'organitzaran "setmanes catalanes" on s'abordarà la Guerra de Successió en ciutats com Viena, Londres, Nova York, Washington, Berlín i Brussel·les.

BORN, ESCENARI PRINCIPAL

El tret de sortida dels actes de commemoració serà el pròxim de setembre amb la inauguració a Barcelona del Born Centre Cultural, que permetrà als visitants aprofundir en la vida quotidiana dels barcelonins el 1714.

L'alcalde Barcelona, Xavier Trias, ha destacat que els actes serviran per impulsar el coneixement sobre la ciutat catalana, i ha advertit que "no es tracta de celebrar una derrota, sinó de celebrar una lluita universal que és la lluita per la llibertat".

Els organitzadors dels actes han assegurat que les celebracions no se centraran en exclusiva a Barcelona, i hi haurà activitats per tot el territori català en ciutats com l'Hospitalet de Llobregat, Sant Boi, Mataró, Canet de Mar, Cardona, Manresa, Gironella, Vic i Torredembarra, entre moltes altres.

De fet, una de les activitat més destacades que es plantegen és la 'Ruta 1714', composta per una seixantena de monuments històrics destacables de la guerra, i que pretén ser "una proposta global de recuperació cultural i simbòlica de la personalitat històrica catalana".

AUTORITATS

A l'acte, hi han assistit destacats membres del Govern, com el conseller de presidència i portaveu de l'Executiu català, Francesc Homs, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el de Salut, Boi Ruiz, el de Justícia, Germà Gordó, i el secretari de presidència, Jordi Vilajoana.

En representació dels partits han acudit el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, la vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó, el diputat d'ICV-EUiA Joan Mena, i el líder del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés