Actualitzat 17/12/2013 20:57

Govern i Parlament mantenen el format de l'acte oficial de la Diada i apel·len a la unitat

Lluís Corominas y Francesc Homs (CDC)
EUROPA PRESS

La llengua catalana vertebrarà l'esdeveniment, que costa 269.000 euros


BARCELONA, 4 set. (EUROPA PRESS) -

El Govern i el Parlament mantindran el format de l'acte institucional de la Diada respecte a com s'ha fet en actes anteriors, i han fet una crida aquest dimecres a que serveixi per demostrar la unitat de la societat catalana.

En roda de premsa en la cambra per presentar l'esdeveniment, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha desitjat que aquest acte doni un missatge "de suma, no de dividir ni confrontar", i ha detallat que costarà 269.000 euros, quantitat molt semblant a la dels anys anteriors.

Homs i el vicepresident segon del Parlament, Lluís Corominas, han concretat que la llengua catalana vertebrarà aquest esdeveniment, y el seu cartell, dissenyat per Joan-Pere Viladecans, és una falç de color negre sota un fons vermell i un rellotge de color blanc.

Segons el conseller, l'acte oficial de la Diada --un format que va instaurar el 2004 el primer tripartit presidit pel socialista Pasqual Maragall-- ha de servir per llançar un doble missatge: "Hem de ser capaços de generar una suma interna i presentar-nos bé de cara al món".

Ha assegurat que ara com ara no té notícies que el PP no vulgui assistir a l'acte oficial i també ha dit que la Generalitat s'ha dirigit a la Delegació del Govern perquè un representant de l'Estat pugui assistir a aquesta celebració.

"INTEGRACIÓ I SUMA"

"Una de les contribucions que hem fet des de Catalunya és la capacitat d'integració i de suma", ha dit Homs, i aquest element d'agregació serà l'eix vertebrador d'un acte oficial, al costat de la llengua catalana, i es recordaran diverses efemèrides.

Es commemoraran els 800 anys de la Batalla de Muret, el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge, el centenari de la promulgació de les normes ortogràfiques en català i del naixement de l'escriptor Salvador Espriu i els 50 anys de la mort de Carmen Amaya i de les declaracions en defensa de Catalunya de l'abat de Montserrat, Aureli Escarré, al diari 'Le Monde'.

L'esdeveniment el torna a dirigir el dramaturg i director teatral Joan Ollé, el conduirà l'actriu Mercè Pons i començarà amb una desfilada dels Mossos i l'entrega de la bandera catalana que cada any fa un municipi català, i en aquesta edició ho farà Arenys de Mar, on s'emplaçava l'imaginària i ideal ciutat de 'Sinera' d'Espriu.

Hi haurà actuacions musicals i lectures de textos de l'Orfeó Manresà, Alidé Sans, Cati Plana, Liv Hallum, Blaumut, Carles Dénia, Gemma Humet, Laura Guiteras, Mercè Martínez, Túrnez&Sesé, Jordi Vidal, Toni Xuclà, Karime Amaya, Coco, Tañé, Tuto i Joni.

També intervindran diversos actors --Joan Pera, Marta Betriu, Jordi Boixaderas, Àlex Casanovas, Carme Elías, Eduard Farelo, Nora Navas i Clara Segura--, l'especialista en cultura medieval Antoni Rossell i el president de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Isidor Marí.

La celebració de la Diada també es farà a Madrid, Nova York (Estats Units), Brussel·les (Bèlgica), Londres (El Regne Unit), al parlament escocès a Edimburg, Berlín (Alemanya), París (França), L'Alguer (Itàlia) i Perpinyà Rosselló) (França).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés