Actualitzat 24/04/2013 14:47

AMP.- Intermon Oxfam urgeix al Govern a aplicar la taxa als bancs el gener del 2014

F.Mateu (Intermón Oxfam Catalunya) y E.Sánchez-Pantoja (campaña FTT)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 24 abr. (EUROPA PRESS) -

Intermon Oxfam ha urgit aquest dimecres al Govern espanyol a aplicar el gener del 2014 la taxa als bancs, coneguda com a taxa 'Robin Hood', que ha aprovat la Comissió Europea (CE) aquest gener i que serà d'obligada aplicació a finals del 2014 per als 11 països que la van acceptar, entre els quals hi ha Espanya.

En roda de premsa a Barcelona per presentar l'informe amb propostes sobre en què invertir els fons, el director de l'entitat a Catalunya, Francesc Mateu, i la responsable de la campanya FTT Intermon Oxfam, Emilia Sánchez-Pantoja, han exigit que la recaptació de la taxa, que preveuen que arribi als 5.000 milions d'euros, es destini exclusivament a fins socials.

"Seria un cinisme absolut i una falta de respecte que s'utilitzés per reduir el deute públic i per salvar els bancs", ha alertat Mateu.

Ha posat èmfasi que la taxa, que "recapta els més rics per solucionar els problemes als més pobres", no ha de substituir les polítiques socials que són un dret universal, sinó que ha de ser una solució addicional per lluitar contra la pobresa i la desigualtat.

En l'informe, que traslladaran aquesta mateixa setmana a l'executiu, Intermon proposa que la meitat dels diners recaptats es destinin a polítiques nacionals de lluita contra la pobresa i la meitat restant s'inverteixi a la cooperació internacional.

Segons les seves estimacions, amb 1.800 milions d'euros es podria garantir la "cobertura universal" amb una renda mínima garantida a les 1.700 milions persones que no tenen cap tipus d'ingrés --ni de treball ni de pensió--, i mitigar així l'efecte de la crisi que ha provocat que hi hagi 12,5 milions de famílies sota el llindar de la pobresa a Espanya.

Intermón proposa que es dediqui un paquet de 300 milions a beques menjador; 100 a material i llibres escolars, que permetria donar cobertura a més d'un milió de menors; altres 200 a ONG d'acció social a Espanya que treballen amb col·lectius com ara la infància, drogodependència i dones víctimes de la violència de gènere, i 100 milions més per a polítiques d'integració d'immigrants, que "han desaparegut totalment".

Pel que fa a la cooperació internacional, advoca per invertir la part més gran en acció humanitària: invertir 500 milions per combatre la fam i el canvi climàtic; 250 en salut, per al fons mundial de la Sida, la malària i la tuberculosi--; altres 250 per a la infància, educació i nutrició; 100 per a l'accés a l'aigua potable, i 150 milions per a ONG que treballen a Àfrica i Amèrica Llatina, entre d'altres.

Sánchez-Pantoja ha subratllat que, a més de "regular al sector bancari i establir-lo sobre l'economia real", la implantació de la taxa permetria també crear fins a 75.000 llocs de treball en l'àmbit dels serveis socials, segons xifres del PSOE que ha citat.

La taxa, que recaurà sobre operacions especulatives d'alta freqüència --bons, accions i derivats--, facilitaria un "repartiment més just i equilibrat de la crisi que han pagat les famílies", ha remarcat.

COMISSIÓ EUROPEA

Un total d'11 països han subscrit l'impost 'Robin Hood', entre els quals hi ha Alemanya, França, Portugal, Itàlia, Àustria, Bèlgica, Eslovènia, Eslovàquia, Estònia i Grècia, si bé només França ha començat a executar-la, per la qual cosa Mateu ha apressat el Govern espanyol a fer el mateix "per no perdre un any".

Segons han explicat, la CE no dicta a què s'ha de destinar la taxa, ja que cada país és sobirà per decidir en què s'inverteixen aquests fons.

Sánchez-Pantoja ha indicat que la taxa la defensen moltes entitats, i que l'informe presentat aquest dimecres és únicament la proposta d'Intermon Oxfam, de manera que ha avançat que durant la negociació dels Pressupostos faran una campanya amb altres associacions perquè la taxa tingui una finalitat social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés