Actualitzat 27/04/2013 15:38

Mas fa una crida als catalans a superar amb democràcia el "conflicte permanent" amb Espanya

Conmemoración 1714
EUROPA PRESS

Considera que la cultura castellana es fonamenta en "imposar" i la catalana en pactar


BARCELONA, 27 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha considerat aquest dissabte que hi ha un "conflicte gairebé permanent" entre Catalunya i Espanya des de fa un mínim de tres segles, i ha fet una crida als catalans a superar-lo amb les seves millors cartes que, segons la seva opinió, són la democràcia, l'esperit pacífic i l'anhel de llibertat.

A la presentació dels actes de commemoració de la caiguda de Barcelona el 1714, ha lamentat que en el rerefons d'aquest conflicte hi ha un xoc de cultures, perquè "la cultura espanyola tradicionalment ha intentat imposar, mentre que la catalana ha intentat fonamentar-se en el pacte".

Mas ha demanat unitat perquè el sentit de país que Catalunya ha demostrat durant tres segles, des que el 1714 va perdre les seves llibertats, es converteixi en un "sentit d'Estat" que li permeti ser subjecte polític i un poble sobirà.

El president ha demanat que hi hagi la màxima unitat en aquesta transició cap al sentit d'Estat, i ha conclòs que ha de servir per superar la divisions internes i portar Catalunya a un "estatus diferent" al qual ha tingut en els últims 300 anys.

Davant de les crítiques que ja han sorgit per part d'alguns grups polítics a la commemoració del 1714, Mas ha defensat que la celebració és necessària per una qüestió de justícia i dignitat, i perquè molta gent "s'ha deixat la pell" en la defensa del poble català.

"SUBJECTE POLÍTIC"

Ha demanat dels actes de commemoració del 1714 que tinguin un to "positiu i fresc" i no es plantegin en contra de ningú, sinó com a oportunitat de projectar Catalunya al món amb un esperit de modernitat i de voler progressar com a poble.

Mas planteja la commemoració d'aquest tricentenari com l'oportunitat d'expressar el seu projecte polític: "Volem deixar molt clar que Catalunya no és un objecte polític, sinó un subjecte polític. A un objecte se li imposa la llengua, un subjecte l'escull. A un objecte, se li recapten els impostos, un subjecte els recapta".

Finalment, el president català ha sentenciat: "La història l'escriuen els vencedors, convertim-nos aquesta vegada en vencedors".

DE GISPERT I LA CONSULTA

També ha evidenciat un to molt reivindicatiu la presidenta del Parlament, Núria de Gispert (UDC), que ha considerat que els intents d'encaix de Catalunya amb la resta d'Espanya són "una via sense recorregut", per la qual cosa ha sentenciat que els catalans han de pronunciar-se sobre el seu futur.

"Catalunya no pot ni vol renunciar al seu futur. No volem que ens deixin ser, sinó que volem ser", ha sentenciat De Gispert, que ha destacat els passos fets pel Parlament per reclamar una consulta, com la declaració de sobirania o la moció per negociar la consulta amb l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés