Actualitzat 28/02/2013 18:15

AMP.- Milers d'estudiants i professors es manifesten a Barcelona contra les retallades

Manifestación de estudiantes en Barcelona
EUROPA PRESS

Un grup causa aldarulls al final de la protesta


BARCELONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

Milers d'estudiants i professors de les universitats catalanes -4.500 segons la Guàrdia Urbana-- s'han manifestat aquest dijous a Barcelona malgrat la pluja, en la protesta central de la jornada de vaga de 24 hores convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup), CGT i COS.

Sota el lema 'L'educació no pagarà el seu deute', els universitaris i docents han començat a marxar pels carrers barcelonins cap a les 13.00 hores per protestar contra les retallades en l'ensenyament superior, l'increment de preus de graus i màster, la possible desaparició de les beques Sèneca de mobilitat estatal i la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomqe), impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

La manifestació ha quedat dissolta cap a les 15.30 hores a Arc de Triomf després que els antiavalots dels Mossos d'Esquadra carreguessin al carrer Almogàvers amb Nàpols contra diversos centenars de joves encaputxats que els han llançat pedrots, ampolles de vidre i petards durant uns vint minuts, i que han incendiat diversos contenidors.

Al començament de la marxa, la portaveu de la Pudup, Clara Camps, ha remarcat que la cita d'aquest dijous és per defensar una universitat "pública, democràtica i popular" que no estigui en mans del mercat sinó de les necessitats socials i en què el coneixement no estigui mercantilitzat.

Ha volgut posar de manifest la precarització i els acomiadaments dels treballadors de les facultats catalanes, com també ha assenyalat Berta, una professora associada de la Universitat de Barcelona (UB) a l'afirmar: "És indignant. Estem enfadats perquè ens queda molt poc futur universitari", al que ha afegit que els associats -professionals que també fan classes-- tenen molta càrrega docent i poca retribució, uns 400 euros per 18 crèdits.

Precisament, Adrià, un recent llicenciat de Filologia catalana ha lamentat que acaba d'acabar i que el màster li costa "una pasta" per la pujada de taxes, a més d'assenyalar que les aules s'han massificat i que s'ha obert una bretxa entre el sou i les ambicions laborals dels catedràtics i les dels professors joves que estan entrant.

Passades les 13.30 hores la pluja ha cessat i els manifestants han avançat per plaça Catalunya parapetats darrere de dues pancartes al capdavant de la marxa amb els lemes 'El seu futur a les nostres mans' i 'UB Raval contra el capitalisme, per una universitat pública, gratuïta i universal'.

Entre els crits de protesta es podia escoltar 'Educació, Sanitat pública i de qualitat', 'Ni un pas enrere, contra el capital, acció directa', 'L'únic terrorista, estat capitalista' i 'No, no, no a la privatització'.

UN GRUP CAUSA DESTROSSES

A l'arribar a la cantonada de Portal de l'Àngel, on hi ha la seu del Mobile World Congress (MWC), a l'edifici de Telefónica, una trentena de radicals que es tapaven la cara han llançat pintura a la façana de l'edifici i han trencat els vidres de l'entrada amb martells, sense arribar a entrar, ja que les portes eren tancades preventivament; la policia catalana no ha arribat a intervenir, malgrat que havia diverses furgonetes d'antiavalots.

La resta de manifestants han baixat pacíficament per Via Laietana, tot i que una minoria ha llançat pintura i ha donat cops de martell a les oficines de bancs que trobaven al seu pas, tot causant destrosses al Banc Sabadell, Banesto i La Caixa, a més de llançar petards i pintura a l'edifici de la Direcció Superior de la policia, on hi havia furgons policials.

Arribats a l'exseu de la Secretària General d'Universitats, els joves han apedregat els vidres, llançat bales de pintura i han cremat llibres i enciclopèdies, per escenificar el rebuig a les polítiques de la Generalitat en ensenyament superior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés