Actualitzat 06/06/2013 13:18

AMP.- Mor l'escriptor britànic Tom Sharpe en el seu domicili de Llafranc (Girona)

Tom Sharpe
ANAGRAMA

GIRONA, 6 juny (EUROPA PRESS) -

El novel·lista britànic Tom Sharpe, autor d'obres com 'Wilt', ha mort la matinada d'aquest dijous als 85 anys en el seu domicili de Llafranc, a Palafrugell (Girona), per una complicació de la seva diabetis, segons han informat a Europa Press fonts pròximes a l'escriptor.

L'escriptor va patir diverses caigudes en els últims 15 dies, que li van provocar problemes de mobilitat i altres complicacions que es van sumar a la patologia de la diabetis, que patia des de feia 30 anys.

Sharpe, nascut a Londres el 1928, ha publicat obres com 'Assemblea sediciosa', 'Exhibició impúdica', 'Una princeseta amb problemes', 'Vicis ancestrals', 'La gran persecució', 'Les Beques boges' i 'Grope', a més d'altres volums protagonitzats pel professor Henry Wilt.

De fet, la novel·la 'Wilt', que va ser portada a la gran pantalla el 1989 per Michael Tuchner, va vendre més de 10 milions d'exemplars en 22 idiomes.

El novel·lista, que vivia a Llafranc des del 1995, estava especialitzat en novel·la humorística, i la seva infància i joventut van estar marcades per una ràbia crònica.

Va estudiar Història a la Universitat de Cambridge i després de fer el servei militar es va traslladar a Sud-àfrica el 1951, on es va dedicar a l'ensenyament i a fer tasques socials a Natal.

El 1961 va escriure i va representar una obra contra el règim de l'Apartheid, el que el va portar a ingressar a la presó de Pietermaritzburg acusat de polític subversiu i comunista perillós i més tard va ser deportat per activitats antigovernamentals.

Des del 1963 fins al 1972 va treballar com a professor d'Història al col·legi de Cambridge de les arts i la tecnologia, i va rebre el Gran Premi de l'Humor Negre el 1986.

RETALLADES SANITÀRIES

El 2010, va alçar la seva veu contra les retallades sanitàries, i va amenaçar amb tornar al seu país natal per aquest motiu, en una carta dictada per telèfon a 'La Vanguardia', on també va assegurar que no recordava haver passat tant de fred "ni tan sols durant la II Guerra Mundial a Anglaterra".

Ho va dir després de la gran nevada que el mes de març d'aquest any va afectar especialment la província de Girona, que es va quedar sense subministrament elèctric durant dies, davant del que va manifestar la seva sorpresa perquè "un país com Catalunya" acceptés aquesta situació.

Està previst que es faci una cerimònia aquest cap de setmana a Palafrugell, i després les seves cendres es reparteixin entre la localitat gironina, Cambridge i Sunderland.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés