Actualitzat 23/04/2013 14:48

AMP.- Sant Jordi.- Sinca, Serra i Soler veuen que la literatura catalana perd el seu "complex d'inferioritat"

Los escritores Màrius Serra; Sílvia Soler y Genís Sinca
EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 abr. (EUROPA PRESS) -

Els escriptors Genís Sinca, Màrius Serra i Sílvia Soler, guardonats amb els premis Josep Pla, Sant Jordi i Ramon Llull, respectivament, han defensat que cada vegada més la literatura en català va perdent el seu "complex d'inferioritat".

Amb aquestes paraules s'ha referit Sinca a la novel·la en llengua catalana en un dinar informatiu juntament a la resta d'autors, en què ha augurat que en cada Sant Jordi "millora la projecció dels escriptors en català", perquè cada vegada són millors i cada vegada hi ha més lectors en català, deixant de banda els complexos.

"Això està canviant com el seu dia va passar a Holanda o Finlàndia, que majoritàriament llegeixen en anglès però que tenen una cultura molt potent que val la pena seguir i escoltar", ha exemplificat Sinca, que va guanyar el guardó amb la seva novel·la 'Una família exemplar' (Destino).

Soler, que ha estat premiada per la seva novel·la 'L'estiu que comença' (Planeta), ha assegurat que, tot i que la literatura catalana fa anys que està consolidada, en aquesta Diada "hi ha una oferta molt bona i diversa", a més que aquest Sant Jordi coincideix amb la irrupció amb molta força del sobiranisme a Catalunya.

Tot i això, ha afirmat que Catalunya, com a "país", encara té una mica de mania de parlar de la seva pròpia literatura perquè sempre mira cap a fora, si bé el dia de Sant Jordi serveix, precisament, per mirar cap a dins sense complexos.

Serra s'ha vestit aquest dimarts amb una camisa taronja que amagava una samarreta groga amb una estelada formada per roses: "Uns amics m'han regalat aquesta samarreta i m'agrada molt. Vaig dir que la portaria com a dessuadora però ben prop del cor", ha explicat entre rialles, al recordar que l'eix central de la celebració és precisament el procés sobiranista que viu Catalunya després de la manifestació de l'11 de setembre.

Malgrat que el seu llibre 'Plans de futur' (Proa) sona com una de les possibles novel·les més venudes, Serra ha admès que s'intenta "vacunar" contra les llistes perquè la literatura no és un esport, i ha afegit que el que busca és ser molt llegit, no vendre molts llibres.

"Tinc bones sensacions respecte al dia d'avui", ha assenyalat Soler, qui ha puntualitzat que com autora no necessita esperar al nombre d'exemplars venuts, sinó que ja està satisfeta de veure que s'ha parlat del seu llibre i que la gent l'ha recomanat.

Sinca, d'ofici també periodista, ha admès que enfrontar el Sant Jordi amb un premi sota el braç suposa "una entrada de cavall" i que la data li permet tenir contacte amb les persones, raó per la qual es va fer periodista.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés