Actualitzat 21/03/2013 14:48

AMP.- Successos.- Cau una banda que creava empreses fictícies per vendre material robat de camions

Material intervenido a una banda que robaba a camioneros
MOSSOS D'ESQUADRA

Els Mossos recuperen 15 tones de material robat i detenen 18 persones


BARCELONA, 21 març (EUROPA PRESS) -

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització integrada per tres grups criminals que creava empreses fictícies per vendre el material que robava de camions estacionats en àrees de servei de les autopistes, amb l'arrest de 18 persones.

En roda de premsa, l'intendent de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) Alfons Sàrrias ha explicat que es tracta d'una "organització molt especialitzada" amb tres nivells: els 'teloners' que saquejaven els camions, un grup logístic que seleccionava i donava sortida al material, i els responsables de 'blanquejar' la mercaderia.

En l'operació Atlant, coordinada pel jutjat d'instrucció 17 de Barcelona, feta de manera simultània el 12 de març, es van recuperar més de 15 tones de mercaderia robada, valorada en 300.000 euros, es va detenir 18 persones -dos estan a la presó- i es van fer 14 escorcolls en immobles i locals de Barcelona, Badalona, l'Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Gavà, Cervelló i Sant Boi de Llobregat.

La investigació va començar a finals de l'any passat en detectar partides de mercaderia robada en establiments comercials i supermercats de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i s'ha aconseguit per primera vegada desmantellar l'entramat pantalla que servia per donar-li sortida per la via legal, sense que en cap cas hi hagi hagut "un risc per al consumidor", segons l'intendent.

El seguiment del moviment del gènere va permetre descobrir que els productes havien estat venuts per societats sense aparent activitat mercantil, un entramat empresarial fraudulent per donar una aparent cobertura legal que estava liderat pel detingut Luis A.G., de 47 anys, cervell del sistema.

Aquesta estructura empresarial, amb 25 empreses "tapadora", havia estat constituïda de manera que el seguiment de les operacions comercials relacionades amb la mercaderia conduïa a societats pantalla per dificultar la traçabilitat entre el seu origen i el destí final, i permetia vendre material robat en cadenes de supermercats sense que aquestes sabessin que eren d'origen il·lícit.

Els investigadors van detectar fluxes ficticis de diners entre les empreses, per simular moviments que en realitat no s'havien produït, i en els que utilitzaven un testaferro, Manuel G.G., de 63 anys, "que només posava el nom" i que estava sota les ordres del creador d'aquest entramat.

'TELONERS'

La mercaderia procedia dels robatoris d'un grup de 'teloners' que actuava de nit en àrees de servei i de descans d'autopistes de l'àrea metropolitana de Barcelona mentre els conductors dormien, que podia utilitzar la violència per intimidar, i en ocasions, després de valorar l'oportunitat, es portava directament el camió i ho amagava en polígons o amagatalls habilitats en zones boscoses.

La cèl·lula encarregada del robatori de mercaderia era molt activa i intentava cometre robatoris diàriament, en funció de la demanda del grup logístic, i els seus integrants tenien antecedents per delictes contra el patrimoni.

Respecte al grup encarregat de distribuir el gènere, que formaven l'escalafó intermedi, podien actuar de manera independent o coordinada amb altres intermediaris, i els articles que comerciaven il·legalment anaven des d'electrodomèstics a cosmètica, roba, licor, ulleres de sol i dispositius electrònics.

Els articles s'emmagatzemaven en naus industrials, trasters de lloguer, empreses o botigues en espera d'un comprador, que podia ser un client amb coneixement de la procedència il·lícita del producte que pagava un preu inferior al de mercat, sobretot per a mercats i top manta, o cadenes de supermercats que, mitjançant l'entramat societari, adquirien partides a un bon preu -però dins de la lògica- sense sospitar res.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés