Actualitzat 24/05/2013 22:35

El jutge cita a 25 nous testimonis, entre ells a Joan Gaspart

Joan Gaspart
EUROPA PRESS

També serà interrogat el president de la CAEB, Josep Oliver


PALMA DE MALLORCA, 24 maig (EUROPA PRESS) -

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, ha citat a declarar a 25 nous testimonis en el marc d'aquesta causa, entre els qui es troba l'expresident del FC Barcelona Joan Gaspart, després que així ho sol·licités l'excap de l'executiu balear Jaume Matas amb l'objectiu d'acreditar la transcendència social, econòmica i política que van tenir els dos Illes Balears Fòrum celebrats a Palma el 2005 i 2006, i pels que l'Institut Nóos va percebre 2,3 milions d'euros públics.

Segons la sentència que el magistrat ha dictat aquest divendres, diversos d'ells han estat emplaçats a comparèixer als jutjats de Via Alemanya els dies 11 i 12 de juny, mentre que ha lliurat diferents exhorts als Jutjats de València, Madrid i Barcelona perquè fixin les dates amb vista a la pràctica dels interrogatoris.

Amb aquestes declaracions, la defensa de Matas vol aclarir el sistema de fiscalització i control de la legalitat que exerceix la Comunitat Autònoma, i més en concret determinar si es va produir algun tipus d'il·legalitat en relació amb els anteriors convenis.

L'advocat de l'exministre, Antonio Alberca, va cursar aquesta petició mitjançant un escrit en el qual sol·licitava al jutge que indagui al voltant del conveni de col·laboració subscrit el 2008 perquè l'artista mallorquí Miquel Barceló realitzés una obra pictòrica a la cúpula del Palau de Nacions Unides a Ginebra, el cost de las qual ha pujat a uns 20 milions d'euros, a fi de comparar-lo amb els fòrums sobre turisme i esport que va sufragar el Govern de Matas.

Mitjançant un extens escrit al qual ha tingut accés Europa Press, el lletrat reclamava, a més, que el magistrat requerís a l'executiu el conveni subscrit entre l'Administració balear, Sa Nostra i la Fundació Onuart pel que ha estat encarregat el projecte al pintor, i que l'advocat considera "una prova més de la utilització de la figura del conveni de col·laboració pel Govern balear". Una diligència que, tot i això, ha estat aquest divendres denegada pel jutge, si bé ha incorporat a la causa documentació relativa als fòrums.

Al marge de Gaspart, també han estat citats a declarar per al pròxim dia 11 de juny el president de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB) Josep Oliver, la gerent d'aquesta entitat, Isabel Guitart, la fundadora d'Imagini Tourism Consulting Ana Bartolomé Greenwood i el catedràtic de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Eugeni Aguiló, tots ells en qualitat de testimonis.

Ja l'endemà, seran interrogats també com a testimonis, entre d'altres, diversos professors de la UIB, el vicerector general de la Comunitat Autònoma, i l'exdirector general de Pressupostos i Planificació Antonio Valdivieso.

Cal recordar que al primer dels esdeveniments l'Administració autonòmica va destinar 1,2 milions d'euros, mentre que pel segon va abonar 1,1 milions.

Es dóna la circumstància que l'exsoci d'Iñaki Urdangarin, Diego Torres, va aportar a la causa diverses factures per justificar el destí que es va donar als fons públics, si bé el que en realitat han revelat ha estat la falta de justificació documental d'on van anar a parar les quantitats així com l'ús suposadament fraudulent de nombroses factures de serveis realitzats.

Així, entre les múltiples factures presentades per justificar els esdeveniments de Palma, es troben altres que es refereixen en realitat al València Summi] o bé no guarden cap relació amb aquests certamens.

FACTURES PRESENTADES PER JUSTIFICAR LA DESPESA

És més, un informe policial inclòs en el sumari revela com Nóos va destinar, amb càrrec als 2,3 milions que ha rebut del Govern, més de 88.700 euros a costejar bitllets d'avió i estades d'hotel de les que la ubicació i relació amb els fòrums no se sap, així com a sufragar nombrosos bitllets de transport ferroviari tot i que aquests "no semblen propis de cap tren que circuli per les Balears".

És més, l'informe inclou factures anteriors i posteriors a la firma dels convenis per a la celebració dels fòrums, mentre que altres es refereixen a bitllets d'avió dels que l'origen i el destí no es coneix, estan relacionades amb l'esdeveniment València Summit o fan referència a estades d'hotel a València i Londres.

Tot i això, sobre aquests esdeveniments, la defensa d'Urdangarin ha presentat un extens dictamen jurídic amb el que va intentar avalar que els convenis rubricats per Nóos amb el Govern no eren subjectes a la contractació pública, de manera que no s'havia de supervisar o auditar el preu abonat per l'executiu de Matas com a contraprestació. Responen així, segons l'informe, a la legalitat vigent quan es van subscriure.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés