Actualitzat 27/11/2008 13:57

(Ampliació) Bolonya.- El nou rector de la UB anuncia que la seva primera actuació serà reunir-se amb els estudiants

BARCELONA, 27 de novembre (EUROPA PRESS)

El nou rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, ha anunciat avui que la seva primera actuació en el càrrec serà reunir-se amb els estudiants que ocupen l'edifici Històric de la UB en senyal de protesta contra el Pla de Bolonya.

Durant la presa de possessió, ha concretat que es reunirà amb ells per "avançar decididament" en la resolució dels problemes plantejats pels alumnes. "Escoltaré la comunitat universitària", ha proclamat Ramírez, qui està preocupat per "com es resolen les preocupacions dels estudiants", i ha subratllat que la universitat posseeix la via del diàleg.

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha recordat als alumnes que Bolonya és "irreversible", ja que les decisions les ha de marcar el Parlament de Catalunya. A més, ha ironitzat que l'alternativa a l'espai Europeu d'Educació Superior (EEES) és l'Espai Espanyol d'Educació Superior, "una autarquia", ha sentenciat.

"La universitat espanyola té un model anquilosat i retrògrad", ha advertit als qui rebutgen Bolonya, i ha recordat que a Espanya hi ha hagut 40 anys de dictadura per 30 de democràcia, i que la dictadura "va decapitar l'elit intel·lectual catalana". Per a ell, la intel·ligència "no es refà en una generació".

"Anirem i ja anem cap a Bolonya", ha cridat Huguet, i ha fet referència als 31 graus que ja s'han implantat aquest curs, "i l'any que ve molts més".

Tot i això, ha aprofitat per criticar que el Ministeri de Ciència i Innovació hagi optat per l'adaptació de quatre anys més un de màster, mentre que en la majoria de països europeus s'aplicarà com tres anys més dos. "La cosa més lògica hauria estat homologar-se", ha criticat.

Finalment, el conseller ha motivat els estudiants perquè s'impliquin a mantenir l'actual Estat del Benestar, i ha recordat que "la responsabilitat és molt forta". "Aquesta generació serà la primera que pot ser més pobra que els seus pares", ha conclòs.

SAMITIER, "EXHAUST"

El rector sortint, Josep Samitier --que avui ha abandonat el seu càrrec "exhaust" de les mobilitzacions anti-Bolonya, segons han explicat alguns estudiants--, ha manifestat no haver entès per què els alumnes van fer cas omís de les peticions de diàleg. Ha lamentat també que els temes de conflicte universitari tinguin més eco social que, per exemple, les troballes científiques.

També hi ha intervingut el president del Consell Social de la UB, Claudio Coello, i hi han assistit la comissionada d'Universitats i Investigació, Blanca Palmada, i el secretari d'Estat d'Universitats i exrector de la UB, Màrius Rubiralta.

Durant la presa de possessió, una mica més de cent alumnes s'han manifestat fora del recinte, cridant lemes contra Bolonya com 'Universitat pública i de qualitat', i han xiulat i han muntat una representació satírica sobre el rectorat i la privatització de la Universitat.

Precisament, una de les peticions del ja exrector Samitier ha estat que els alumnes desallotgessin la Universitat avui perquè el nou rector pogués prendre possessió amb normalitat. Però avui els estudiants han assegurat a Europa Press que ahir a la nit va ser la "més massiva de totes", amb alumnes que van dormir al vestíbul de l'edifici, uns 300, han assegurat.

L'"OPORTUNITAT" DEL DÈFICIT

Dídac Ramírez va guanyar les eleccions a rector amb el reclam de convertir en una "oportunitat" el dèficit de la Universitat, d'uns 90 milions d'euros. En el seu discurs, ha fet referència a la necessitat de trobar "nous models de finançament", però ha recordat el seu estatus d'universitat pública, que li permetrà treballar "sense cap condicionant".

"Donaré per fet l'equilibri pressupostari", ha dit Ramírez, qui ha recordat als assistents la seva etapa de vicerector d'Economia sota el mandat de Josep Maria Bricall per manifestar que "els objectius són els mateixos" tot i que l'escenari hagi canviat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés