Publicat 21/09/2022 22:17

Andorra aprova la prrroga forosa dels lloguers dels contractes que expiren el 2023

El ministre de Territori i Habitatge d'Andorra, Víctor Filloy, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres
SFGA / CESTEVE

L'actualització de la renda ser equivalent a l'índex de revalorització dels salaris

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 21 set. (EUROPA PRESS) -

El consell de ministres del Govern d'Andorra ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei de Mesures de Protecció, d'Estímul del Mercat i de Governana en l'mbit de l'habitatge que preveu la prrroga forosa dels contractes de lloguer que expiren durant el 2023 i que impedeix que s'actualitzi la renda per sobre de l'índex de revalorització dels salaris que aprovar l'Executiu del país.

En roda de premsa, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, ha explicat que el text inclou un conjunt de mesures simultnies i de diferent abast que pretenen reafirmar la resposta del Govern andorr a la situació actual del mercat d'habitatges de lloguer per facilitar l'accés a un preu assequible i el manteniment de l'actual.

Segons Filloy, el projecte de llei segueix tres eixos fonamentals: la protecció de les persones i les famílies, l'estímul del mercat i la governana.

Per la protecció de les persones i les famílies, es torna a prorrogar un any els contractes que acaben el 2023, i donat el gran creixement de la inflació, s'ha establert que a l'actualització de la renda només podr aplicar-se l'equivalent a l'índex de revalorització dels salaris que aprovi el Govern.

El percentatge encara no s'ha decidit, ats que est pendent d'una negociació amb la patronal i els sindicats per intentar arribar a un acord.

Els contractes que es van prorrogar el 2019 i 2020 podran renovar-se sempre que existeixi un acord entre l'arrendador i l'arrendatari, sempre que inclogui una durada mínima de 5 anys i, com a molt, ha d'aplicar un increment del preu del 10%.

El projecte també encarrega al Govern que, en el termini d'un any, elabori un protocol d'actuació en matria de protecció de les persones en situació de prdua d'habitatge, en referncia als casos de desnonament.

Per estimular el mercat, es preveu un tipus específic del 3,5% de l'Impost General Indirecte (IGI) per a les compres de pisos que es destinin a lloguer.

PISOS BUITS

A més, s'ha modificat l'impost als pisos buits per intentar que sigui més efectiu: el període per qualificar un immoble com a pis buit passa de 2 a 1 any, i s'eliminen excepcions com el de les terceres residncies, el domicili fiscal o social del subjecte passiu i els pisos que estiguin en venda han de tenir un preu inferior al de mercat.

La base tributria passa de 5,05 euros a 10 euros el metre quadrat i la recaptació es destinar a la promoció d'habitatge protegit.

En parallel, es modifica el codi de procediment civil per agilitar els procediments de resolució de contractes i desnonaments davant supsits d'abandó de la finca arrendada.

Igualment, el text regular per primera vegada els drets d'adquisició preferent per part del Govern en l'mbit de les transmissions patrimonials.

GOVERNANA

El text també habilita a l'Executiu andorr a accedir i tractar dades relatives sobre el parc immobiliari d'habitatges, un element clau per localitzar pisos buits, identificar el titular i estudiar les causes per les quals no s'utilitza, i per tant es poden "oferir mesures correctes" per incentivar la sortida al mercat d'aquests habitatges.

Es recupera la mesura que facilita el canvi d'ús a residencial d'hotels, aparthotels i apartaments turístics, alhora que facilita l'entrada al mercat de nous pisos permetent que no compleixin alguns dels criteris vigents en matria de rehabilitació.

Finalment, es modifica la Llei d'Embargament en el procediment de subhasta pública perqu el Govern tingui preferncia d'adquisició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés