Actualitzat 01/08/2008 19:55

Astrònoms catalans de la UB observen "emocionats" a la Xina l'eclipsi total de sol

BARCELONA, 1 d'agost (EUROPA PRESS)

Els astrònoms catalans Eduard Massana i Lola Balaguer, del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona (UB), han observat molt "emocionats" l'eclipsi total de sol des de la ciutat de Yiwu, a la província oriental de Zhejiang, a 300 quilòmetres de Xangai, segons ha explicat a Europa Press l'investigador d'aquest departament, Salvador Ribes.

Els dos catalans han estat en un campament amb altres companys de diverses parts del món, des d'on han retransmès via satèl·lit amb èxit l'eclipsi. Les imatges han arribat cada cinc minuts aproximadament i només s'han registrat problemes en la fase final, quan han aparegut alguns núvols que han dificultat la transmissió.

Ribes ha destacat la importància d'aquesta experiència, perquè aquest eclipsi no es podia observar des d'Espanya i calia viatjar com a mínim fins al nord d'Europa per poder captar part del procés.

L'eclipsi de sol s'ha pogut veure en una zona que ha creuat la meitat del planeta, la lluna ha iniciat la seva ombra a les 09.21 hores (temps universal) i s'ha dirigit cap al Canadà. Després, ha passat a prop del pol nord, ha arribat fins a les regions àrtiques, Rússia central i Mongòlia, i ha finalitzat al centre de la Xina a les 13.21 hores, segons horari peninsular.

Durant aquest període, els dos astrònoms han parlat per via telefònica i per internet amb el departament d'Astronomia de la UB, als quals els han transmès la seva sensació de "molta emoció" i, alhora, de tensió. Ribes, que ha anat a expedicions similars, ha dit que disposes de molt pocs minuts per observar el fenomen, que et produeix una "sensació especial" quan observes que només tu ets a l'ombra.

Ha destacat també que els dos astrònoms --Massana ja havia observat cinc eclipsis totals de sol més-- també han hagut de sortejar diversos problemes per arribar fins al campament, perquè fa dues setmanes que van sortir de Catalunya per arribar a una zona que "en condicions normals ningú visitaria".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés