Actualitzat 07/08/2020 13:42

Barcelona aprova estudiar l'obligatorietat d'estar vacunat per accedir a guarderies públiques

Les bovines han d'estar molt presents al llarg de la vida de les persones
ISTOCK

La ciutat va registrar 213 brots, amb 117 agrupacions de malalties vacunables el 2015

BARCELONA, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

La comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de Barcelona ha aprovat aquest dimarts una proposta d'ERC per estudiar la possibilitat que estar al dia de les vacunes sigui obligatori per accedir a guarderies públiques, cosa que ha comptat amb el suport del grup Demcrata, Cs, el PP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy, mentre que s'han abstingut el Govern de BComú i el PSC i també la CUP.

En concret, la proposta acorda instar el Consorci d'Educació de Barcelona i l'Agncia de Salut Pública de Barcelona al fet que un comit d'experts estudi la possibilitat d'avanar cap a l'obligatorietat d'estar al dia de les vacunes per poder accedir a les guarderies públiques, ha explicat la regidora republicana Montserrat Benedí.

Ha defensat que "no vacunar posa en risc la població més vulnerable" i que els ciutadans que protegeixen la salut amb les vacunes són solidaris amb la resta perqu contribueixen a minimitzar malalties, després del qual ha sostingut que el dret a l'educació ha de prevaler, raó per la qual proposen que experts estudin l'assumpte.

La tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha expressat l'abstenció del Govern municipal després de recordar que les condicions de les matriculacions en guarderies i el calendari de vacunacions depenen de la Generalitat, i ha ofert la collaboració de l'Ajuntament en aquest assumpte, que "Barcelona no pot treballar al marge de la resta" de Catalunya.

Ha detallat que el 2015 es van registrar 213 brots a la ciutat, alguns d'ells de malalties vacunables: 112 agrupacions de tos ferina --amb 593 casos--; tres grups de varicella --dos d'ells en guarderies--, un de xarampió i un altre de parotiditis --galteres--, diverses malalties de les quals "afecten nens", ha ressaltat Ortiz.

Dels 593 casos de tos ferina, 56 van ser de menors d'un any, mentre que 113 van afectar nens d'un a quatre anys, han detallat fonts municipals, que han explicat que, de les 112 agrupacions, 33 es van registrar en l'mbit escolar, i vuit d'elles en educació infantil.

La regidora demcrata Merc Homs ha advocat per continuar promovent la vacunació infantil i per oferir tota la informació, perqu "les falses creences poden confondre les famílies", i Marién Barceló (Cs) ha coincidit a assenyalar la importncia que les administracions públiques ofereixin tota la informació per combatre falsos rumors contraris a les vacunes.

La popular ngels Esteller ha demanat als pares que decideixen no vacunar els seus fills que prenguin conscincia que aquests conviuran amb altres menors que podran veure's afectats, mentre que Maria Rovira (CUP) ha defensat ampliar sempre l'accés a l'educació en lloc de restringir-ho, i Ardanuy ha recordat que l'Ajuntament sí té competncies en salut i educació.

LECTURA EN NENS I JOVES

La comissió també ha aprovat una proposta de Cs per fer un diagnstic dels hbits de lectura en nens, adolescents i joves de la ciutat per elaborar un pla de foment de la lectura que hauria de coordinar-se amb Ampas, el Consorci d'Educació i el Consell de la Joventut.

La mesura --aprovada amb el suport de tots els grups excepte la CUP, que s'ha abstingut-- també preveu que l'Ajuntament cre un festival de literatura perqu nens, adolescents i joves siguin protagonistes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés