Actualitzat 18/06/2018 18:59

Barcelona aprova inicialment que promotors reservin un 30% a habitatge social sense suspensions

Comissió d'Urbanisme, Ecologia i Mobilitat
EUROPA PRESS

No suspendrà llicències que incompleixin el criteri i s'aplicarà quan s'aprovi definitivament

BARCELONA, 18 juny (EUROPA PRESS) -

La comissió d'Urbanisme de Barcelona ha aprovat aquest dilluns inicialment que promotors d'habitatge i de grans rehabilitacions destinin un 30% a pisos protegits, amb el suport de BComú, ERC, PSC i CUP, l'abstenció de PDeCAT, Cs i Demòcrates, i el vot en contra del PP.

La mesura ha prosperat després de retirar una suspensió de llicències que no incloguessin aquest nou criteri que s'anava a aplicar després d'aquesta aprovació inicial, per la qual cosa finalment se seguiran atorgant llicències sense aquest 30% fins que la mesura s'aprovi definitivament, alguna cosa previst per després d'estiu i que haurà d'abordar-se amb la Generalitat.

La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha insistit que la mesura ajudarà a acabar amb els incentius de l'especulació: "Volem regular el mercat immobiliari perquè els promotors privats es corresponsabilitzin", i ha dit que es preveu un creixement del parc d'habitatge públic en 350 pisos a l'any.

El Govern d'Ada Colau i les entitats promotores de l'ampliació del parc públic d'habitatge --PAH, Favb, Sindicat de Llogaters, Desc i Abts-- volien que la norma comencés a aplicar-se des de la seva aprovació inicial, tramitant només les llicències que complissin amb aquest requisit sense necessitat d'aprovar-ho definitivament, fet a què s'oposaven ERC i PSC.

Des del PDeCAT, Jordi Martí ha demanat consens metropolità i dit que la mesura és resultat d'una "precipitació imperdonable" que no s'ha abordat amb el seu grup, que s'ha sentit menyspreat, i Koldo Blanco (Cs) ha criticat el Govern de Colau que vulgui corresponsabilitzar el sector privat sense haver abordat la mesura amb aquest, forma d'actuar a què no poden donar suport encara que comparteixin objectius.

VIABILITAT JURÍDICA

Jordi Corones (ERC) ha celebrat la mesura, encara que ha afirmat compartir-la amb "matisos i dubtes"; el regidor del PSC Daniel Mòdol ha dit no estar segur de la viabilitat jurídica de la norma, i Javier Mulleras (PP) ha sostingut que afectarà negativament a la construcció d'habitatges privats.

La regidor de la CUP Eulàlia Reguant ha assegurat que fan mancada mesures valentes que reverteixin la mercantilització d'un dret bàsic com l'habitatge: "El PSC i ERC han fet que els 'lobbies' immobiliaris estiguin contents", i el regidor no adscrit de Demòcrates, Gerard Ardanuy, també ha mostrat els seus dubtes sobre la viabilitat de la mesura.

PERÍODE D'AL·LEGACIONS

Aquesta modificació del Pla General Metropolità, que entra en un període d'al·legacions d'un mes, afectarà construccions des de 600 metres quadrats, canvis d'usos d'ampliacions i grans rehabilitacions, amb excepcions per a edificis amb un grau de protecció de patrimoni arquitectònic A, B o C i en àmbits en transformació amb reserva d'habitatge protegit.

El Govern municipal argumentava que la suspensió de llicències no paralitzaria l'activitat a la ciutat --com criticaven grups de l'oposició-- perquè sí que s'atorgarien les que complissin amb la normativa vigent i la proposta mentre s'acaba de tramitar, i també la defensava la CUP, que ha demanat tornar a incloure la suspensió amb una proposició d'urgència però s'ha rebutjat.

La mesura permetrà que la ciutat guanyi uns 350 habitatges protegits distribuïts per tota Barcelona a l'any, i aquests pisos hauran de situar-se al mateix edifici o, en determinats casos, en una altra parcel·la al mateix barri, i seran de lloguer o compra a criteri del promotor, encara que l'Ajuntament fomentarà el lloguer i els adquirirà si és possible i adequat.

La mateixa comissió, a la qual han acudit representants de les entitats promotores d'aquestes mesures, ha aprovat una altra modificació del PGM per ampliar el dret de tempteig i retracto de l'Ajuntament --que dona preferència a l'administració per comprar finques en totes les operacions de compravenda a la ciutat--, que ha comptat amb els vots a favor d'BComú, ERC, CUP i Ardanuy, el vot contrari del PP, i l'abstenció de PDeCAT, Cs i PP.

VIABILITAT ECONÒMICA

L'obligació de destinar el 30% a habitatge protegit té en compte la viabilitat de l'operació, sobre la base de que el valor del sòl ha incrementat un 60% entre 2013 i 2017, per la qual cosa la viabilitat econòmica està assegurada si el terreny o la finca es va adquirir abans de 2016, per la qual cosa en aquests casos sí que s'aplicaria aquesta obligació per obtenir la llicència.

En canvi, si la finca es va adquirir a partir del 2016, la viabilitat quedaria en risc, per la qual cosa el Govern municipal proposa excepcions: els que van iniciar processos entre l'1 de gener de 2016 i l'1 de juny del mateix any hauran de destinar el 20% en lloc del 30% per tenir la llicència, i els que ho van fer entre l'1 de juny de 2016 i l'aprovació inicial tindran dos anys per demanar llicència sense haver de reservar el 30% a habitatge protegit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés