Publicat 15/01/2019 11:16

Barcelona aprova inicialment la proposta del dentista municipal obert a tota la població

Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de Barcelona
EUROPA PRESS

BARCELONA, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment aquest dimarts els primers trmits per crear el primer dentista municipal de l'Estat, amb l'objectiu d'oferir un servei d'odontologia amb preus ajustats als costos --un 40% inferiors als actuals-- que atengui 36.000 persones anualment i que entri en funcionament en el termini d'un any.

Els grups municipals de BComú, ERC, PSC, la CUP i els regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Joan Josep Puigcorbé han votat a favor, mentre que el PDeCAT, Cs i el PP s'han mostrat en contra d'aquest servei odontolgic obert a la ciutadania, que té l'objectiu d'arribar al 12% de la població que no es pot permetre pagar el dentista.

La comissionada de Salut de Barcelona, Gemma Tarafa, preveu que el primer centre tingui vuit butaques i 23 treballadors, i que la intenció és que s'installi a Sant Andreu, Sant Martí o Nou Barris, i ha celebrat que la proposta hagi obert el debat social important per fer més assequible aquest servei: "Volem donar-li la importncia que es mereix a la salut dental.

Una vegada superada l'aprovació inicial per part de la Comissió de Drets Socials, se sotmetr a exposició pública per un termini de 30 dies hbils durant els quals es podran presentar allegacions i reclamacions, amb l'objectiu que s'aprovi definitivament en el ple municipal del mar.

PROPOSTA "POPULISTA"

La regidora del PDeCAT Merc Homs ha criticat el consistori per elaborar una proposta amb finalitats "electorals i populista" i feta a quatre mesos de les eleccions, per la qual cosa ha demanat que, en lloc de crear un servei de dentista municipal, s'ampli el servei públic i s'impulsi una tarifació social.

Marilén Barceló (Cs) ha qualificat de "populista i electoralista" la proposta de BComú, i ha assegurat que el Govern municipal ha enganyat els grups municipals en afirmar que comptava amb el suport del Collegi Oficial d'Odontlegs i Estmoatlegs de Catalunya (COEC), que ha mostrat el desacord amb la proposta.

La regidora d'ERC Montserrat Benedí ha donat suport a la mesura per ha advertit el Govern municipal que esperen que s'obtingui un consens amb els actors implicats: "Facin els deures, resolguin els dubtes i ja veurem qu votem en la tramitació final".

La regidora del PSC Carmen Andrés ha retret que el Govern de BComú no compta amb el suport del Collegi ni del Consell Catal de la Salut, i tampoc disposa d'un estudi de mercat ni del suport dels grups: "Treballarem aquests dos mesos amb vosts perqu aquesta no sigui una mesura electoralista i compleixin amb l'objectiu".

L'edil del PP Javier Mulleras ha criticat que el servei no solucionar els problemes d'accés al dentista, perqu quatre dentistes no podran donar servei a les 1,6 milions de persones que viuen a Barcelona: "Presenten aix per buscar el titular fcil. Han llanat una bomba de demaggia d'un electoralisme desesperat".

Maria Rovira (CUP) ha subratllat que la salut dental hauria d'estar inclosa en el Servei Catal de Salut perqu el servei sigui totalment gratut: "La lluita ha d'anar més enll dels ajuntaments per avanar cap a un sistema de salut universal en tots els mbits".

Ardanuy ha expressat el suport a la mesura, encara que ha demanat que es dialogui amb el Collegi d'Odontlegs, mentre que Puigcorbé ha demanat a BComú que procuri fitar la població que pot accedir al servei en una primera activació del projecte.

30 EUROS PER UNA HIGIENE

El dentista municipal oferir extraccions, periodncies, higienes dentals, obturacions, endodncies, prtesis mbils i fixes, frules, implants i ortodncies, i les tarifes oscillaran entre els 55 euros per una obturació, 160 per a una endodncia i 30 per a una higiene, preus, ha assegurat Tarafa, que no impediran que el servei tingui "una mxima qualitat" tant en els productes com per part dels professionals.

Amb la iniciativa, l'Ajuntament espera combatre els factors que impedeixen l'accés al dentista: la limitada cobertura pública existent, les desigualtats en la utilització de serveis i les disfuncions en l'oferta privada que els mateixos collegis professionals han denunciat reiteradament.

BARCELONA, LA CIUTAT AMB ELS PREUS MÉS ELEVATS

La darrera enquesta de Salut de Barcelona apunta que el 59,2% de la població de la ciutat no ha visitat el dentista en el darrer any, enfront del 40,8% que sí ho ha fet, i, en funció de la renda disponible, destaca que el 52% de les persones de classe social més afavorida sí que l'han visitat, enfront del 28% de classe més desfavorida, ha detallat el consistori.

Així mateix els indicadors sobre la cobertura odontolgica de la població mostren que a Catalunya només un 10% de les visites odontolgiques es fan dins de la cobertura de la sanitat pública, mentre que un altre informe, de FACUA-Consumidores en Acción, mostra que Barcelona és una de les ciutats de l'Estat amb els preus més elevats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés