Actualitzat 17/07/2018 12:49

Barcelona canviarà el nom del carrer Sant Domènec del Call que recorda la matança de 300 jueus

G.Pisarello, G.Pin, J.Anguita i D.Santillo amb representants jueus
Europa Press

Prendrà el nom del talmudista Salomó Ben Adret per votació unànime del ple de Ciutat Vella

BARCELONA, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona canviarà el nom del carrer Sant Domènec del Call, que recorda l'assalt del 1391 a la comunitat jueva en el qual van morir 300 persones, pel de Salomó Ben Adret, rabí barceloní i figura clau en la història de la cultura catalana medieval, a més de ser un referent de convivència a la ciutat, "un home de pactes i d'acords".

Ho ha explicat en una atenció als mitjans aquest dimarts el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha descrit el canvi com "un acte de reparació històrica", i ha considerat inacceptable que la ciutat tingut un carrer homenatjant la matança i el saqueig de propietats que va tenir lloc entre el 5 i el 8 d'agost --dia de Sant Domènec-- del 1391.

El ple del districte de Ciutat Vella va aprovar aquest dilluns per unanimitat la proposta, que té l'informe favorable de la Ponència de Nomenclàtor, que tramitarà l'expedient, amb el qual el canvi es farà efectiu en els propers mesos.

Es tracta d'una petició de comunitats i entitats jueves de la ciutat, que van dirigir una carta a l'alcaldessa, Ada Colau, que demanava el canvi de nom, com ja van dur a terme a anteriors governs municipals, perquè consideren infame que es perpetuï el pogrom del 1391 als carrers i la ciutat i es menyspreï la memòria de les víctimes.

CONTRA L'ODI I EL FEIXISME

Pisarello ha observat que el nou nom dona visibilitat a la comunitat jueva, molt activa a la ciutat: "Ens semblava un acte de reparació i reconeixement en un moment molt complicat, perquè l'amenaça de la intolerància, de l'antisemitisme, la islamofòbia i fins i tot de noves formes de feixisme a Europa estan presents", i ha defensat un nomenclàtor amb compromís d'expressar la diversitat.

En ser preguntat pels mitjans, ha recordat que aquest dilluns va haver-hi un atac a la ciutat contra un fotoperiodista, Jordi Borràs: "Condemnem rotundament aquest atac perquè a Barcelona els atacs feixistes, les expressions d'odi i la intolerància no hi poden tenir lloc", i ha assegurat que és una ciutat de pau i interconviccional.

El tinent d'alcalde i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, s'han reunit aquest dimarts amb representants de comunitats jueves de la ciutat, i el president de l'associació Bet Shalom de Barcelona, Jai Anguita, ha agraït al consistori l'"acte de reparació i justícia".

RECLAMACIÓ HISTÒRICA

Ha explicat que és una reclamació que van dur a terme "des de la tornada de la democràcia", que han plantejat als diversos governs municipals fins que l'actual l'ha duta a terme, i ha lamentat que s'hagi mantingut tants anys un carrer que recordava la mort de 300 barcelonins pel fet de ser jueus.

Anguita ha destacat que Ben Ardet va ser un personatge molt important que va néixer i va morir a Barcelona i és dels rabins amb una producció literària més elevada a nivell internacional: "Va conciliar les diferents tendències dins de la comunitat jueva, amb convivència" i va tenir molt bona relació amb la societat civil.

El president de l'Associació de Comerciants del Call, Daniel Santillo, ha afirmat: "Estem molt contents amb el nom perquè creiem que és el primer pas per donar al barri del Call un reconeixement històric que fins ara estava una mica abandonat", i ha recordat que la zona té botigues emblemàtiques que no acostumen a trobar-se al centre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés