Actualitzat 21/02/2017 14:29

Barcelona controlarà la població de colomes amb pinso anticonceptiu

Palomas urbanas.
FLICKR

BARCELONA, 21 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha instal·lat dispensadors de pinso anticonceptiu per controlar i reduir de manera ètica la població de coloms a la ciutat, ha informat aquest dimarts en declaracions als mitjans el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno.

El consistori ha decidit implantar aquest sistema defensant la perspectiva de ser una ciutat amiga dels animals ja que es tracta d'una mesura de "prevenció i control ètic" que no comporta sacrificar animals com el mètode de la captura que s'ha utilitzat fins ara i que el Govern municipal ha eliminat, excepte en cas d'emergència per a la salut pública.

Ximeno ha considerat que l'actual població de 85.000 coloms a Barcelona és "alta" i que suposa problemes de convivència amb els ciutadans i perjudica altres espècies.

El comissionat d'Ecologia ha destacat que aquest mètode reduirà i estabilitzarà la població de coloms a mig termini, ja que està previst que el primer any hi hagi una reducció d'un 20% i després de quatre o cinc anys s'hagi reduït un 80%.

El sistema funcionarà a través de la instal·lació de 40 dispensadores en tota la ciutat, que s'acabaran de col·locar durant aquesta setmana i que esparcen de manera automàtica blat de moro recobert de nicarbazina, una substància que inhibeix la capacitat reproductora de les aus, de manera que a mesura que les colomes es vagin alimentant d'aquest producte aniran perdent la seva capacitat de reproducció.

Ximeno ha explicat que els efectes es reproduiran lentament sobre els tres tipus de coloms, primer sobre els joves, que suposen un 30% de la població i que no es reprodueixen, a continuació sobre els semidominantes, que són la majoria i es reprodueixen ocasionalment, i acabarà afectant els coloms dominants, que són els que més es reprodueixen.

MESURA PIONERA

A més, ha revindicat que Barcelona és la primera gran ciutat que implanta aquesta mesura de control de colomes que ja s'ha provat en altres ciutats més petit com Gènova (Itàlia), que marca un "precedent sòlid" encara que ha advertit que s'ha d'adaptar i analitzar com funciona a Barcelona, per la qual cosa el Govern municipal farà un seguiment permanent durant el primer any.

Ha reconegut que la implantació d'aquest projecte, que es realitza conjuntament amb l'Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és més car que la captura però ha defensat que a llarg termini té un cost similar, ja que la major inversió és la instal·lació dels dispensadores.

Ximeno també ha declarat que l'Ajuntament està estudiant altres possibilitats per controlar èticament la població de cotorres, que ha sofert un creixement molt gran i que pot suposar "riscos per a la seguretat" pels nius que fan en les palmeres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés