Actualitzat 14/05/2013 17:09

Barcelona es converteix en epicentre de la videocreació amb el festival Loop en 70 espais

Festival Loop
FESTIVAL LOOP

Per primera vegada uneix la música des de la perspectiva de la imatge en moviment


BARCELONA, 14 maig (EUROPA PRESS) -

Barcelona es convertirà en epicentre de la videocreació a través de la XI edició del festival Loop 2013, en què del 16 al 25 de maig participaran 362 artistes, 173 plataformes, 96 professionals col·laboradors, 58 galeries, 38 comissaris i 30 conferenciants en 70 punts de la ciutat, han anunciat aquest dimarts els organitzadors.

L'esdeveniment es distingeix entre la fira, Loop Fair, que --entre el 22 i el 24 de maig-- reunirà 44 peces seleccionades per un comitè d'experts i presentades per les seves galeries, i Screen Festival, un singular desplegament d'obres de vídeo i activitats variades en més de 70 espais de la ciutat del 16 al 25 de maig.

En aquesta secció, la més oberta al públic general, el director Emilio Álvarez ha subratllat l'estrena del film 'Dust' divendres a la Filmoteca de Catalunya, una pel·lícula "molt interessant que fa un perfil d'una Amèrica desestructurada", en un treball produït pel cantant de REM, el que demostra --segons un dels directors, Carlos Durán-- aquesta hibridació d'espais entre música i videoart.

Una altra de les activitats emmarcades al Loop i el Primavera Sound és l'obertura dimecres que ve de la mostra 'This is not a love song', una coproducció de Primavera Sound, La Virreina Centre de la Imatge i Screen Projects, que dibuixa una genealogia de les relacions entre la videocreació i la música pop des dels 60 fins a l'actualitat.

Durán ha destacat que el festival "arrenca amb més energia que mai i molt bon ritme de pop, ska, música electrònica i música independent, a més de temàtiques d'índole social i candents".

Les principals novetats de l'esdeveniment passen per l'abordatge per primera vegada de la música des de la perspectiva de la imatge en moviment, i també de la inauguració del seminari Loop Studies, dirigit a gestors culturals, estudiants de postgrau i màster, en col·laboració de la Universitat de Barcelona (UB): "És el nostre laboratori d'R+D".

'POETICS&POLITICS' I 'SOUND&VISION'

Per primera vegada, aquest any es treballarà en eixos temàtics que han batejat com a 'Poetics&Politics' i 'Sound&Vision', perspectives diferents que abordaran els comportaments subversius dins de l'àmbit artístic en el primer bloc, i de subordinació del so i la imatge al camp del segon.

El festival va néixer el 2003 de l'observació dels organitzadors que, en aquell moment com a galeristes, es van adonar de l'auge del vídeo per part dels artistes: "En aquell moment no existia cap trobada de referència en el món. Ningú sabia com vendre o comprar una peça de videoart", ha explicat Álvarez.

GENERALITAT, AJUNTAMENT I MACBA

"No sols gestionem continguts, sinó relacions", ha remarcat Álvarez, qui ha agraït la suma al projecte de les complicitats de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) i el Primavera Sound els últims anys.

El director de Promoció Cultural de la Generalitat, Jordi Sellas, ha assenyalat que deu anys després el festival segueix en l'avantguarda, mentre que el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha ressaltat que un dels camps que la ciutat es proposa ser excel·lent és al de la cultura actual: "Volem jugar la lliga de la cultura".

"Els Beatles es van ficar en les pantalles de les cases de mig món al produir les seves pròpies peces audivisuals; i els joves de la Factory d'Andy Warhol van il·luminar els concerts de la Velvet Underground amb multiprojeccions i llums estroboscòpiques", han assenyalat els organitzadors.

"Des d'aleshores no hi ha directe de qualitat sense art visual", han afegit els organitzadors, amb la mirada posada en l'experimentació de continguts, formats i relacions que a partir d'aquest divendres inundaran la capital catalana de noves propostes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés