Publicat 11/01/2018 16:43

Barcelona desenvolupa un pla de sequera sense amb prou feines restringir serveis municipals i domèstics

Eloi Badia i Cristina Vila
EUROPA PRESS

L'Ajuntament podrà reduir el seu consum fins a un 97% i llança un missatge de "tranquil·litat"

BARCELONA, 11 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per aprovar el protocol d'actuació en situació de sequera a la ciutat, amb el qual no preveu pràcticament restringir serveis municipals ni domèstics i en el qual planteja tots els escenaris, també els màxims nivells d'emergència, que mai s'han aconseguit.

Les restriccions del protocol afecten a jardins i espais verds; fonts ornamentals; neteja urbana; piscines i instal·lacions esportives, i neteja de vehicles, i no regulen el proveïment domèstic, que depèn de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), alguna cosa que està treballant i amb el que preveu modificar la pressió però no realitzar corts de subministrament, ha assegurat en roda de premsa aquest dijous el regidor de Presidència, Eloi Badia.

Amb totes les actuacions que preveu el protocol, l'Ajuntament podria reduir el seu consum entre un 3% i un màxim d'un 97%, substituint aigua potable per aigua freàtica i reduint serveis municipals i deixant d'usar fonts ornamentals, entre d'altres mesures, ha detallat al costat de la directora general de Barcelona Cicle de l'Aigua, Cristina Vila.

Els escenaris que contempla el protocol són de prealerta --amb un segon nivell que s'activaria si en sis setmanes i en les mateixes condicions es declarés l'alerta--; alerta, que podria arribar a la primavera si les condicions no canvien; excepcionalitat, amb altres restriccions, i d'emergència, amb limitacions extraordinàries; tots els decreta la Generalitat, excepte el segon nivell de prealerta, que ho estableix l'Ajuntament.

En la fase d'alerta, l'Ajuntament no emplenarà fonts ornamentals si no és amb aigua freàtica; prioritzarà la freàtica en la neteja urbana --el 20% podrà ser potable--; limitarà emplenar piscines; els jardins privats es regaran només dos dies per setmana; els camps esportius hauran de regar-se amb la mínima quantitat d'aigua potable, i la neteja de vehicles només podrà realitzar-se en establiments comercials que comptin amb sistemes de recirculació d'aigua.

En situació d'emergència --que es donaria si no plogués durant diversos mesos, alguna cosa que Badia ha dit que no ha ocorregut mai-- es prohibirà regar jardins, emplenar jardins i regar camps esportius tant públics com a privats, i l'Ajuntament no emplenarà fonts ornamentals i reduirà els equips de neteja urbana que usen aigua.

MISSATGE DE "TRANQUIL·LITAT"

Badia ha llançant un missatge de "tranquil·litat a tota la ciutadania, perquè avui dia no hi ha cap previsió d'aquest tipus" i no està previst entrar en escenaris d'emergència ni en cap que pugui afectar significativament l'ús quotidià de l'aigua, encara que ha demanat als ciutadans estar conscienciats, perquè cada gota compte, ha dit.

El consum total a la ciutat és de 162 litres per habitant al dia, tenint en compte tots els usos, inclòs l'industrial i el comercial, xifra que Badia assegura que és "envejable" per a moltes altres ciutats: el consum només domèstic és de 107 litres per habitant i dia i representa el 66% del consum total anual, mentre que l'industrial i comercial és el 28%, i el de serveis municipals és del 6%.

El proveïment d'aigua potable a Barcelona té majoritàriament un origen superficial: el 80% prové de les conques del Ter i del Llobregat, mentre que el 16% prové de recursos subterranis d'aigua freàtica, i el 4% d'aigua dessalada a la planta situada al Prat de Llobregat (Barcelona), que situa la ciutat en un millor escenari que en l'última sequera perllongada, el 2008, quan es van requerir vaixells plens d'aigua.

Badia ha defensat que l'Ajuntament ha treballat durant aquests anys, i ha reduït el seu consum un 11%, xifra que ascendeix al 18% si es tracta només d'aigua potable, ja que ha passat a usar un 30% d'aigua freàtica, ampliant la xarxa, alguna cosa en el que segueix treballant.

SANCIONS

Preguntats per les sancions, Vila ha assenyalat que es desenvoluparan i analitzaran si les actuals ordenances ja els donen cobertura o ha de realitzar algun procediment complementari, i Badia ha assenyalat que la Guàrdia Urbana i Bombers de Barcelona realitzaran inspeccions per vetllar perquè es compleixin les restriccions.

Amb el protocol, que compta amb el vistiplau de la Generalitat, l'Ajuntament preveu estalviar un 14% del consum en un escenari d'alerta; un 50% en el d'excepcionalitat, i un 97% en el d'emergència, superant el percentatge que marca la Generalitat, que estableix que ha de ser del 5%, del 15% i del 25% en cadascuna de les fases.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés