Actualitzat 19/01/2017 15:22

Barcelona impulsa un model propi d'escoles innovadores

La alcaldesa Ada Colau
EUROPA PRESS

"No volem escoles estrella, sinó una galàxia d'escoles excel·lents", diu Colau

BARCELONA, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

El Consorci d'Educació de Barcelona impulsa, al costat d'Escola Nova 21, l'Institut de Ciències de l'Educació de la UAB i l'Associació Rosa Sensat, una xarxa pròpia d'escoles innovadores amb l'objectiu que en el curs 2019-2020 totes les escoles i instituts públics de la capital catalana estiguin vinculades.

La Xarxa per al Canvi tindrà una primera fase del projecte durant aquest 2017, en què es constituiran 19 xarxes territorials de sis a deu centres cadascuna, participant un total de 152 centres de la ciutat que actualment ja formen part d'Escola Nova 21 --que inclou una seixantena de concertades-- i Eines per al Canvi.

En les altres dues fases, els cursos 2017-2018 i 2018-2019, s'aniran incorporant altres centres públics, entre 30 i 50 centres anuals, amb la voluntat que al 2019-2020 tots els centres públics d'educació obligatòria de Barcelona estiguin vinculats a la Xarxa en una quarantena de xarxes.

Aquestes noves incorporacions previstes els anys vinents prioritzaran l'escola pública, i les xarxes es constituiran per zones d'escolarització, pel que seran heterogènies, amb diferents nivells en el procés d'innovació i oferiran un model inclusiu.

En la clausura del plenari de direccions de centres públics de Barcelona, l'alcaldessa Ada Colau ha assegurat que la constitució de la xarxa és fruit de la tradició de renovació pedagògica de la ciutat, i ha sostingut que "la clau de la innovació no és la competició, sinó la cooperació".

"No volem escoles estrella, sinó una galàxia d'escoles excel·lents", ha remarcat Colau, per a qui la innovació no pot ser còmplice de les desigualtats.

L'alcaldessa ha destacat que la xarxa, en un moment en què molts centres s'hagin en processos d'innovació, és un model propi d'innovació amb "lideratge públic".

Per la seva banda, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, ha incidit que la innovació ha de ser "sistèmica, no elitista", i que les escoles disposen d'instruments com l'autonomia i projecte de centre per posar-los en marxa.

Les 19 xarxes territorials estaran dinamitzades per cinc professionals del Consorci amb experiència en la coordinació i lideratge de grups, i tindran reunions periòdiques, al que se sumaran seminaris i conferències.

La voluntat de Xarxes per al Canvi és impulsar una estratègia d'innovació que posi al mateix nivell l'equitat i la qualitat educatives, amb l'objectiu de garantir-lo als escolars de la ciutat des d'una visió d'escola inclusiva.

Els reptes que es fixa és acompanyar als centres, respectar els ritmes i projectes de cada una i afavorir que l'alumnat rebi una educació actualitzada, moderna i que respongui a la realitat actual.

ENQUESTA

En la jornada també s'ha presentat el Qüestionari sobre innovació en els centres públics de Barcelona, que reflecteix que un 94% estan vinculats a processos d'innovació de millora.

Aquest percentatge preveu un 60,1% que introdueix canvis en aspectes concrets de la millora progressiva, un 19,7% crea nous projectes amb una mirada innovadora i un 14,1% ha fet un canvi profund en aspectes pedagògics, metodològics i estructurals.

Al 67% dels casos tot l'equip de l'escola està implicat en el procés d'innovació, mentre que un 18% ho està alguns docents i en un 14% l'equip impulsor.

En la innovació, els centres asseguren que prioritzen aspectes com les metodologies (90,5), la formació docent (69%) i l'organització d'alumnes (62,5%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés