Publicat 27/11/2023 17:26

Barcelona inaugurarà divendres un gran pessebre contemporani però amb personatges tradicionals

Recreació del pessebre que està en construcció a la plaça Sant Jaume
AJUNTAMENT DE BARCELONA

Té 70 personatges i les escenes clàssiques del naixement, els pastors i els Reis

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona inaugurarà divendres a la plaça Sant Jaume un pessebre inspirat en la tradició napolitana (concebut com un teatre en miniatura) i amb postals de la ciutat de fons, de manera que és contemporani però inclou les figures tradicionals.

El seu creador, l'escenògraf Ignasi Cristià, ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa que mesura 15 metres d'ample i 7,5 d'alt, que s'està acabant de construir i que es podrà visitar fins al 5 de gener.

El pressupost és d'uns 20.000 euros en despeses artístiques més 80.000 en tècniques de producció, una quantitat semblant a la proposta de l'any anterior.

"UN JOC DE PERSPECTIVES"

És un muntatge tridimensional, un "joc de perspectives" en una escena estàtica, que també mostra per darrere un recorregut històric pels 800 anys de tradició pessebrística a Catalunya.

Inclou "un gran cor de personatges" amb 70 siluetes, sense comptar els animals, perquè tot aquell que s'hi acosti s'hi pugui identificar, ha defensat Cristià.

Estan exemplificades les tres escenes principals: el naixement, els pastors i els Reis, tot i que aquestes figures conviuen amb d'altres que "no hi tenen res a veure".

Ha explicat que estan retallades amb material reciclable i que l'estructura és metàl·lica, amb la qual cosa "s'ha tingut en compte la sostenibilitat".

UNA 'CAGANERA' I ART 'GRAFITI'

Els personatges, que "fan una sèrie d'activitats quotidianes, gens trascedentals", inclouran aquesta vegada una 'caganera', representada per una dona asseguda en un vàter, ha dit el seu creador.

Cristià ha insistit a mostrar diferents llocs de la ciutat representats amb un estil que recorda el 'grafiti', des del Port de Barcelona (entès com l'Occident) fins a les tres xemeneies de Sant Adrià de Besòs, enteses com l'Orient, i "d'on vindran els Reis".

TRADICIÓ AL MARÈS I PEDRALBES

Amb tot, ha convidat a visitar els dos pessebres "tradicionals i clàssics" que es mantenen aquest any: el del Museu Marès i el del Monestir de Pedralbes.

El Museu Marès n'acull un de tradicional fet per l'associació de pessebristes de Barcelona, dedicat a Francesc d'Assís i inspirat en pintors de l'època, i el del Monestir de Pedralbes té dos grans diorames amb la simbologia del naixement i l'anunciació als pastors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés