Actualitzat 18/09/2017 17:24

Barcelona inclou drogues vinculades al sexe, fàrmacs i l'addicció al mòbil en el seu Pla de Drogues

Maribel Pasarín, Miquel Casas, Laia Ortiz i Gemma Tarafa
EUROPA PRESS

Planteja limitar la publicitat indirecta de begudes d'alta graduació amb una instrucció d'Alcaldia

BARCELONA, 18 set. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha inclòs en el Pla de Drogues 2017-2020 per primera vegada el risc a les addiccions tecnològiques, com el joc patològic i la dependència als mòbils i pantalles; fàrmacs opiacis i pràctiques sexuals que inclouen el consum de drogues.

El Pla, que s'abordarà en el ple de setembre per a la seva aprovació, incorpora la mirada de gènere posant accent en la dona i inclou com a novetat una línia estratègica per combatre l'estigma, ha explicat en roda de premsa la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, al costat de la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.

Pretén reduir l'impacte de l'alcohol --el 45% d'inicis de tractament el 2016 van ser per aquesta droga, mentre que el 17% són per cocaïna i el 16% heroïna--, ja que el 5% dels barcelonins fan un consum de risc, ha dit al costat del psiquiatre Miquel Casas i a la directora de l'Observatori de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Maribel Pasarín.

Per combatre el consum d'alcohol, l'Ajuntament impulsarà fer una instrucció d'Alcaldia per evitar la publicitat indirecta de begudes de més de 23 graus, ja que, encara que està prohibida la seva publicitat, marques mostren altres productes que s'identifiquen amb les begudes alcohòliques d'alta graduació.

El risc d'addicció a les tecnologies s'ha incorporat després de detectar-ho especialment en adolescents: prop d'un 4% presenten conductes de risc --no disposen de dades de la població en general--, que es presenta si la persona deixa de fer alguna cosa per connectar-se; pensa que té problemes per no tenir accés a Internet i està preocupat quan no està connectat.

Les pràctiques sexuals en les quals les drogues són protagonistes --conegudes com 'chemsex'-- s'han inclòs després que en l'últim any hagin acudit als Centres d'Atenció i Seguiment (CAS) de drogues 193 homes per aquest motiu, ha dit Pasarín, que ha assenyalat que treballaran aquest assumpte amb entitats dedicades a homosexuals.

Pasarín ha assenyalat que l'enquesta a Factors de Risc a l'Escola Secundària (Fresc), presentada al maig, va assenyalar que el 30% dels alumnes de quart d'ESO que han practicat sexe ho han fet sota l'efecte d'alguna droga, xifra que ascendeix al 50% en el cas de segon de Batxillerat.

FÀRMACS I ESTATS UNITS

En el cas dels fàrmacs, l'anterior pla ja incloïa les benzodiapecines, i s'ha optat per incorporar els tractaments del dolor amb opiacis per fer un seguiment, especialment després de la detecció d'addictes als Estats Units: "És una situació que no tenim, però cal estar atent", ha dit Tarafa.

La tinent d'alcalde ha destacat que fa 30 anys que Barcelona compta amb plans d'acció contra les drogues, i que aquest pla ha comptat amb un "procés molt participat" que ha inclòs experts i grups municipals, amb l'objectiu que aquest no sigui un pla del Govern d'Ada Colau, sinó del consistori.

Casas ha ressaltat que l'atenció a consumidors de drogues fa 30 anys era dramàtica i que el panorama ha canviat, especialment la idea del consumidor com a persona viciosa i culpable: "Estem parlant de vulnerabilitat. No és culpable l'individu que consumeix, sinó que una sèrie de determinants biològics, familiars i socials que interactuen fa que tingui especial feblesa en el consum de substàncies".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés