Actualitzat 31/10/2018 12:37

Barcelona informarà dels preus dels serveis funeraris mitjançant un protocol

Laia Ortiz (tinent d'alcalde de Barcelona) Eloi Badia (regidor)
EUROPA PRESS

L'Ajuntament afirma que la funerària pública seria una solució i "segueix sobre la taula"

BARCELONA, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha impulsat un protocol de bones pràctiques sobre serveis funeraris per assegurar que els qui contracten un servei ho fan amb coneixement sobre el sector i els preus a la ciutat, han anunciat en roda de premsa aquest dimecres la tinent d'alcalde Laia Ortiz i el regidor de Presidència, Eloi Badia.

Els objectius inclouen donar a conèixer totes les empreses que operen a la ciutat; les tarifes bonificades i gratuïtes en funció de la renda, i els preus d'un servei bàsic, que són d'uns 2.000 euros sense sala de vetlla ni enterrament --amb el trasllat i condicionament del cadàver-- i de 3.000 si s'inclou sala de vetlla i cerimònia, sense incloure tampoc enterrament ni cremació.

Adreçat a aquells que comptin amb assegurança, també s'informarà de la possibilitat de demanar a l'asseguradora que els aboni la diferència de preu, en cas que el servei funerari costi menys del que es tenia contractat.

El protocol va destinat a centres sanitaris, sociosanitaris i personal que assisteix defuncions a domicili, i s'està treballant amb residències, habitatges amb serveis per a ancians, centres de dia, el Servei d'Atenció a domicili (SAD) i teleassistència.

El consistori està treballant amb el Consorci de Salut i Social de Catalunya i amb el Consorci Sanitari de Barcelona per poder-lo implementar en el conjunt de centres sanitaris de finançament públic a la ciutat, ha explicat Ortiz en una roda de premsa en la qual ha assistit la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que havia demanat millorar la informació.

El protocol s'aplicarà de manera "imminent" durant les properes setmanes en els equipaments, i inclourà un tríptic que se subministrarà als treballadors de centres de dia, residències i serveis d'atenció domiciliària sobre els criteris per accedir als serveis funeraris, ha detallat la tinent d'alcalde.

Preguntats per si també s'aplicarà a residències privades, Ortiz ha assenyalat que de moment s'aplicarà de manera immediata en les quatre municipals i que treballaran amb la Conselleria d'Assumptes Socials per incloure les gestionades per la Generalitat.

Ortiz ha destacat que "el desconeixement, la desinformació i la confusió, en un moment d'impacte emocional en una situació de dol, encara fa més vulnerables" els qui contracten aquests serveis, per la qual cosa treballen per augmentar la transparència i donar totes les garanties als ciutadans.

Badia ha recordat que, durant el mandat d'Ada Colau, han abordat l'assumpte dels serveis funeraris amb una "preocupació molt forta davant dels informes de preus" de l'OCU --del 2013-- i l'Ajuntament que situaven el preu mitjà d'un servei funerari en el mercat lliure sobre els 6.000 euros.

"DIRIGITS A UNA EMPRESA"

A més, van constatar que existia un desconeixement sobre el sector i els seus preus i, mitjançant una enquesta de Cementiris de Barcelona, van conèixer que un 3% dels seus usuaris asseguraven haver estat "dirigits" o obligats a contractar una empresa determinada, mentre que un altre 10% deia haver rebut recomanacions.

Així, el Govern de Colau no només estava amoïnat pel preu, sinó també per la transparència i la informació, motiu pel qual impulsen mesures com aquesta, segons el regidor, que ha ressaltat: "Una mesura que podria solucionar-ho tot de cop o donar una resposta més seriosa a la capacitat de tenir una funerària pública, un projecte que encara segueix damunt de la taula".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés