Actualitzat 16/01/2017 15:10

Barcelona planteja permetre un màxim de 400 nous pisos turístics en zones no saturades

La teniente de alcalde de Barcelona Janet Sanz
EUROPA PRESS

Només en edificis sencers sense ús residencial i si el Govern català li dóna la competència d'emetre llicències

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

La tinent d'alcalde de Barcelona Janet Sanz ha plantejat aquest dilluns que puguin obrir-se un màxim d'aproximadament 400 pisos turístics nous a les zones no saturades de la ciutat, sempre que s'ubiquin en edificis sencers que abans no tinguessin un ús residencial i si la Generalitat retorna a l'Ajuntament la capacitat que obrin mitjançant llicència i no a través del comunicat actual, que no permet control per part del Consistori de la ciutat, en què actualment hi ha al voltant de 9.700 pisos turístics.

Paral·lelament, el Govern d'Ada Colau també advoca per descongestionar les zones més saturades, per la qual cosa obre la possibilitat que els pisos turístics que es donin de baixa a les zones 1 i 2 previstes en el Pla Especial Urbanístic d'Establiments Turístics (Peuat) --les de decreixement i congelació-- es puguin traslladar a les zones més saturades --les zones 3 i 4, allunyades del centre--, també en edificis sencers que no hagin tingut ús residencial, tot i que no caldrà el règim de llicències al tractar-se d'altes i baixes.

Aquestes modificacions s'inclouen en la proposta de Peuat que s'abordarà a la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat d'aquest dimecres i que, si s'aprova, es debatrà al Ple del gener per aprovar una regulació abans que el març s'aixequi la suspensió de llicències de Gràcia, tot i que també podria aprovar-se en un Ple extraordinari: "No hi ha només el marge d'aquest dimecres. A més dels minuts de partit, tenim la pròrroga".

Ha recalcat que l'objectiu que només puguin obrir en edificis sencers que no hagin tingut un ús residencial --com antigues oficines o solars-- és que els pisos turístics no entrin en competència amb l'habitatge d'ús residencial, i ha ressaltat que "continuarà la prohibició absoluta" a les zones 1 i 2.

FLEXIBILITZA DISTÀNCIES

A més, preveuen flexibilitzar les condicions per obrir nous hotels a les zones permeses modificant el règim de distàncies, com demanava esmenes ERC, CiU i C's, ha dit: Abans no podia obrir un hotel si ja n'hi havia un altre en un radi de 150 metres, distància que ara oscil·larà entre 100 i 150 metres en funció de les places, i en els grans eixos de la zona 3 --com l'avinguda Meridiana--, la distància serà lineal en lloc de radial.

També han decidit altres esmenes dels grups municipals que els carrers d'entre sis i vuit metres puguin obrir petits hotels d'unes 50 places --abans no podien fer-ho en carrers de menys de vuit metres--, sempre que la zona ho permeti i que el promotor disposi d'un informe de mobilitat que ho justifiqui.

S'OBRE A REFORMES

Malgrat que la proposta de Peuat establia que els hotels de la zona 1 no podien fer reformes al declarar-se disconformes amb el pla urbanístic, el document que es portarà a la comissió planteja que puguin fer tota mena de reformes excepte les que impliquin derruir la major part de l'edifici --tot i que es mantingui la façana--, després d'una exigència del sector i també dels grups de CiU, C's i ERC.

Sanz ha destacat que també plantegen la possibilitat que es revisi el Peuat cada cert termini, perquè és un pla que "ha de tenir una perdurabilitat, però davant del qual cal ser capaç" d'analitzar-lo i revisar-lo si cal, com exigeix CiU, que discrepa amb el Govern municipal sobre les zones de decreixement.

Ha assegurat que l'ampliació de la zona 1 de decreixement al Poblenou, Hostafrancs, Sant Antoni i Vila Olímpica --com demanaven ERC i la CUP-- està justificada i equilibrada, ja que les zones en les quals no es podrà obrir cap allotjament tot i que obri un altre "no ho són per caprici, sinó per necessitat".

La tinent d'alcalde ha defensat que porten més de mig any dialogant amb el sector i amb els grups --amb nou reunions amb ERC; sis amb C's; sis amb la CUP; cinc amb CiU i una amb el PP-- i ha avisat: "La ciutat i els barris, especialment Gràcia, no es poden permetre no tenir una regulació d'allotjaments turístics a la ciutat".

Ha assegurat que han acceptat gran part de les al·legacions dels grups --especialment ERC, CiU i C's--, i ha destacat que alguns, com la CUP, han avançat que no impediran la seva aprovació tot i que no aconsegueixin les seves propostes de màxims, per la qual cosa ha avisat a la resta: "Seria incomprensible que no estiguessin d'acord" amb el Peuat.

CONSULTES D'HOTELS

Preguntada per les consultes ciutadanes vinculants que exigeix ERC sobre els hotels del Rec Comtal i Drassanes i l'alberg de Vila Olímpica, ha insistit que el Govern municipal està disposat a parlar cas per cas plantejant mecanismes de participació --inclosa una consulta--, "però abans cal saber què es pot fer en cada cas".

"En alguns casos es podrà fer més, i en altres menys, però sempre cal fixar la participació ciutadana amb coses que siguin viables i realitzables, i la revocació de llicències per consulta no ho és", ha assenyalat Sanz, que ha advocat per seguir buscant fórmules que permetin avançar en la implicació dels veïns en aquests projectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés