Actualitzat 06/01/2008 17:45

Barcelona rebutja externalitzar l'atenció a les persones dependents

L'Ajuntament creu que hi ha de 40.000 a 50.000 dependents, 9.000 d'ells de grau màxim

BARCELONA, 6 de gener (EUROPA PRESS)

L'Ajuntament de Barcelona no externalitzarà l'atenció a les persones dependents, "que sempre serà de titularitat pública", ha assegurat a Europa Press el cinquè tinent d'alcalde i responsable d'Acció Social, Ricard Gomà (ICV-EUiA).

"No situaria l'ànim de lucre com un component definitori del nostre model", ha dit, i ha advocat per "l'acord i la concertació" entre Ajuntament i entitats socials.

"Volem un model amb un component de titularitat pública molt fort", a diferència de la xarxa sanitària, en la qual sí hi ha centres privats i consorcis que formen part del Servei Català de la Salut (SCS). "Salut ha externalitzat alguns centres d'atenció primària, i això no ho farem de cap manera" amb els d'atenció especialitzada a dependents, ha afirmat.

ATENCIÓ DOMICILIÀRIA I ESPECIALITZADA.

En el cas de serveis d'atenció domiciliària i especialitzada, ha dit: "Tenim la voluntat política que es puguin prestar a través d'entitats del quart sector, de la iniciativa social".

Gomà ha indicat que la normativa de contractació de serveis públics vigent impedeix excloure "d'entrada" a empreses i entitats amb ànim de lucre als esmentats concursos. Per aquesta raó, ha explicat: "Volem que s'afavoreixin les ofertes de més qualitat, proximitat" i "el conjunt dels valors que ens aporta la iniciativa social".

De fet, l'edil ecosocialista ha assenyalat que a dia d'avui la iniciativa social "està gestionant" equipaments socials "i amb un nivell de satisfacció elevadíssim", com la xarxa de centres d'atenció a persones sense sostre, que va a càrrec d'entitats com Arrels, Assís i Sant Pere Claver, entre d'altres.

Prova de la col·laboració entre el consistori i les esmentades entitats és que, dels 15 solars de titularitat municipal en els quals es construiran equipaments socials, sis s'han cedit a la Generalitat i altres nou, a entitats.

DESPLEGAMENT DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA.

Entre 40.000 i 50.000 barcelonins són dependents i es beneficiaran de les ajudes previstes per la llei de dependència quan estigui totalment desplegada.

D'acord amb la llei, que ha entrat en vigor l'1 de gener del 2007, hi ha tres graus de dependència. Pel que fa al grau III, el de gran dependència, Gomà ha dit que l'Ajuntament estima que hi ha a la ciutat entre 8.000 i 9.000 persones amb aquesta consideració.

A elles cal afegir unes 15.000 persones que l'Ajuntament engloba en el grau II, i com a mínim unes 20.000 persones que pateixen situacions de dependència moderada --grau I--.

"Tot això suma entre 40.000 i 50.000 persones que entre avui i 2015 tindran dret a rebre un conjunt de prestacions" públiques, que seran "gestionades des dels ens locals", ha assegurat Gomà, i ha afegit que "el mateix salt que va donar Barcelona en assistència sanitària" durant els anys 80 deu donar-lo els anys vinents en l'atenció a les persones dependents.

COBRAR PRESTACIONS AL COMENÇAMENT DE L'ANY.

Gomà ha indicat que durant els últims mesos els serveis socials de l'Ajuntament han estat treballant en l'elaboració dels "protocols, formularis i circuits" que permetran que el cobrament de les primeres ajudes a les persones amb gran dependència arribin "a començament d'aquest any".

"Com Ajuntament ens hem d'anticipar, perquè tots els mecanismes de gestió han d'estar a punt en el moment en el qual els decrets, les ordres de l'Estat i la Generalitat permetin començar el procés d'assignació de serveis" per a les persones amb gran dependència, ha dit, i ha constatat: "No tots els municipis grans han fet el seu treball".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés